PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se učesnicima Evropskog saveta, koji je počeo večeras u Briselu i pozvao evropske lidere da hitno obezbede Ukrajini opremu za protivvazdušnu odbranu kako bi bili zaustavljeni svakodnevni napadi Rusije.

ЗЕЛЕНСКИ У ЕС: ЕУ има водећу безбедносну улогу, да обезбеди опрему за ПВО

Foto Tanjug/AP

-Ukrajina je jutros izvela još jedan teroristički napad Rusije. Pogodili su grad Černigov. Krstarećim raketama na civilne objekte. Oštećene su mnoge kuće i bolnice, hotel je potpuno uništen. Ljudi su bili ispod ruševina. Ukupno je povređeno više od 60 ljudi, uključujući i decu, a poginulo je 17 ljudi, rekao je Zelenski u obraćanju putem video konferencije liderima EU, prenosi Ukrinform.

On je dodao da se takvi događaji u Ukrajini dešavaju svakodnevno.

-Ovo odražava naše trenutne ključne potrebe – potrebu za protivvazdušnom odbranom, naglasio je predsednik Ukrajine.

Prema njegovim rečima, Ukrajina očekuje od Evrope liderstvo u podršci globalnoj bezbednosti i nada se da će evropski lideri pomoći da se SAD ubede da nastave da podržavaju Ukrajinu.

-Aktivno radimo sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bismo dobili odgovarajuću odluku od Kongresa o američkom paketu pomoći. Molim svakog od vas da se pridruži komunikaciji sa našim američkim partnerima kako bi se njihova podrška zaista ostvarila. Takođe očekujemo da će evropsko liderstvo u bezbednosnim pitanjima biti podjednako važno za Ukrajinu i globalno, poručio je ukrajinski lider.

On je napomenuo da je ukrajinskim braniocima potrebno oružje – artiljerijske granate, automobili, dronovi – sve što može da pomogne u održavanju linije fronta.

Trenutno se, kako je naveo, ruska vojska oseća superiornom u gotovo svemu što se tiče elemenata naoružanja i u stanju je da izvrši pritisak na ukrajinske položaje i postepeno napreduje.

-(Ruski predsednik Vladimir) Putin se sada nada da će uspeti u svojoj kontraofanzivi, a jedini izvor takve nade je nedostatak naoružanja u našoj vojsci. Zahvaljujem se svakome od vas na vašoj inicijativi i učešću u koalicijama za podršku Ukrajini, našim odbrambenim i bezbednosnim snagama. Zahvaljujem svima čiji su napori zaista efikasni. Ali, nažalost, milion granata iz Evropske unije, o kojima smo toliko razgovarali, nismo videli. Neke druge inicijative takođe još nisu u potpunosti sprovedene, naglasio je Zelenski.

On je zatražio od evropskih partnera da ubrzaju primenu već postignutih sporazuma sa Ukrajinom, kako u nabavci i zajedničkoj proizvodnji naoružanja i municije, tako i u finansiranju relevantnih projekata.

U Briselu je večeras počeo vanredni dvodnevni samit Evropskog saveta o ekonomskim pitanjima, situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i odnosima sa Turskom.

(Tanjug)

BONUS VIDEO – RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst