HITNA sednica Saveta Bzebdnosti UN o situaciji u BiH je počela, zbog kršenja osnovnih pravila Dejtonskog sporazuma rezolucijom o Srebrenici.

ПОЧЕЛА ХИТНА СЕДНИЦА СБ УН О БиХ: Очекује се обраћање Жељке Цвијановић (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Na početku sednice bilo je reči o situaciji u BiH tokom devedestih godina, tačnije o ratu koji je rezultirao uspostavljanjem Dejtonskog sporazuma.

Sednica je zakazana na inicijativu Rusije,  koja je kao razloge navela narušavanje bezbednosne situacije i rizike podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a biće održana u 16 časova po lokalnom vremenu.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović zvanično je zatražila obraćanje na sednici Saveta bezbednosti UN putem video-linka. Cvijanović će u Njujorku objasniti kako Bošnjaci rezolucijom o Srebrenici krše Ustav i zakone BiH, preneo je ranije RTRS. Takođe, Sjedinjene Američke Države su uputile zahtev Savetu bezbednosti da se na sednici obrati i Kristijan Šmit.

Kako su „Novosti“ pisale u publici će na ovoj sednici po prvi put sedeti srpske žrtve rata u BiH.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je po prvi put organizovao da u sedištu Ujedinjenih nacija svedoče srpske žrtve rata u Bosni i Hercegovini i ispričaju svoju priču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst