Betadanas 00:44

Zelenski pozvao Kongres SAD da deblokira pomoć Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas se založio pred predsednikom Predstavničkog doma SAD Majkom Džonsonom (Mike Johnson) za „brzo usvajanje“ ogromne „vitalne“ vojne pomoći za svoju zemlju u kontekstu pojačanih ruskih napada.

Američka pomoć od 60 milijardi dolara je blokirana u Kongresu od prošle godine.

„Obavestio sam Džonsona o situaciji na bojnom polju, posebno o dramatičnom porastu ruskog vazdušnog terora“, rekao je Zelenski posle telefonskog razgovora sa američkim visokim zvaničnikom.

Zelenski je rekao da je američka pomoć Ukrajini odobrena u Kongresu od vitalnog značaja.

Džonson, koji određuje koji će zakoni biti stavljeni na glasanje u Predstavničkom domu Kongresa, rekao je nedavno da ispituje načine pomoći Ukrajini, dok je Senat već ranije odobrio pomoć od 60 milijardi dolara.

Ruska vojska je 22. marta sprovela najveći vazdušni napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu od početka invazije na Ukrajinu započetu pre dve godine.

Zelenski je rekao da je Rusija prošle nedelje na teritoriju Ukrajine ispalila ukupno 190 projektila, poslala 140 dronova i bacila 700 vođenih vazdušnih bombi.

Pomoć u Kongresu blokiraju republikanci koji podržavaju bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump) koji je u kampanji pred predsedničke izbore zakazane u novembru u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Svet

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.

– Slobodan Georgiev, novinar

Originalni tekst