RAT u Ukrajini – 698. dan.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски потписао важан декрет

Foto MoD Ukrajine

Zelenski potpisao važan dekret

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je dekret „u cilju očuvanja nacionalnog identiteta Ukrajinaca u Ruskoj Federaciji“, jer je taj identitet navodno u opasnosti.

„Danas sam potpisao dekret „O teritorijama Ruske Federacije, istorijski naseljenim Ukrajincima“, rekao je Zelenski u video poruci objavljenoj na Telegram kanalu. On je to nazvao „povratkom istine o istorijskoj prošlosti zarad ukrajinske budućnosti“.

Kako se navodi u ukazu objavljenom na sajtu predsednika, Vladu „zadužuje se da izradi i podnese Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine akcioni plan za očuvanje nacionalnog identiteta Ukrajinaca u Ruskoj Federaciji, između ostalog i teritorije istorijski naseljene njima – na Kubanu, u Starodubščini, Severnoj i Istočnoj Slobožanščini koje se nalaze u okviru savremenog Krasnodarskog teritorija, Belgorodske, Brjanske, Voronješke, Kurske, Rostovske oblasti Ruske Federacije, prenosi Sputnjik. 

Peskov o Trampovom rešenju za Ukrajinu: Ne razumemo kako bi to moglo da se izvede

Ruska strana ne zna kako bi mogla da budu realizovana predizborna obećanja bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koji je rekao da bi brzo rešio sukob u Ukrajini, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ne, ne razumemo kako bi to moglo da se izvede“, kazao je Peskov.

Kako je dodao, nije bilo nikakvih kontakata između ruskih diplomata i Trampa po tom pitanju. Tramp je ranije obećao da će rešiti situaciju u Ukrajini odmah po dolasku na vlast.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

Granatiran Donjeck

Ukrajinske snage su jutros granatirale Donjeck, Gorlovku i Jasinovatu, saopštili su u DNR.

Generalštab UKR: Ruske trupe ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku

Ruske snage ne odustaju od pokušaja da opkole Avdejevku, a ukrajinske trupe čvrsto drže odbranu nanoseći Rusima značajne gubitke, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Na tom pravcu ukrajinske snage su odbile 17 napada, prenosi ukrajinska novinska agencija Unian. Na kupjanskom pravcu Oružane snage Ukrajine odbile su sedam, a na pravcu Limana pet ruskih napada. Odbijeni su i ruski napadi kod Bahmuta, Marjinke i Zaporožja, navodi ukrajinski generalštab, prenosi Tanjug. 

EU spremila plan podrške za Kijev

Evropska unija je napravila plan prema kojem će evropske zemlje pružati vojnu podršku vlastima u Kijevu u vrednosti većoj od 20 milijardi evra u naredne četiri godine, objavio je u nedelju Volstrit džurnal, pozivajući se na nacrt dokumenta kojim raspolaže.

„S obzirom na zavisnost Ukrajine od spoljne podrške, izbor koji će zemlje EU i njeni partneri doneti u narednom periodu ili će omogućiti Ukrajini da postigne odlučujući napredak ili će ozbiljno potkopati njenu (ukrajinsku) sposobnost da se odupre“, citira list dokument, prenosi Sputnjik. 

BONUS VIDEO:

KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst