DIREKTOR CIA Vilijam Berns upozorio je u četvrtak poslanike da bi Kijev, ukoliko ne prođe novi paket vojne pomoći u američkom Kongresu, mogao da izgubi rat do kraja godine, prenosi „Politiko“.

УКРАЈИНА БИ МОГЛА ДА ИЗГУБИ РАТ: Директор ЦИА - Моква ће диктирати услове политичког решења

Foto: Profimedia/Vikipedija

Berns je pozvao poslanike u Kongresu da odobre novi zakon o pomoći, sa kojim bi Ukrajina mogla da izdrži do kraja 2024. godine.

Ukoliko Kongres ne odobri ovaj predlog, „slika će biti mnogo strašnija“, rekao je Berns i dodao:

– Postoji veoma realan rizik da Ukrajinci izgube na bojnom polju do kraja 2024. i da Moskva diktira uslove političkog rešenja.

To je najsnažnije upozorenje visokog obaveštajnog zvaničnika u vezi sa konfliktom u Ukrajini. Zvaničnici u Kijevu upozoravaju Zapad da bi ruska ofanziva mogla da počne tokom leta.

Berns je ovo izgovorio dan nakon što je predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson predstavio dugo očekivani paket vojne pomoći za Ukrajinu.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin prethodno je upozorio da će se, ukoliko se nastavi sa odugovlačenjem slanja vojne pomoći, saveznici „pitati da li smo mi uopšte pouzdan partner“.

Predsednik SAD Džozef Bajden je nedavno izjavio da snažno podržava zakon o pomoći Ukrajini. Bajdenova administarcija tvrdi da je izostanak vojne pomoći Kijevu najvažniji razlog zašto Ukrajina gubi na vojnom polju.

Kako je naglasio Berns, pomoć Ukrajini je u ovom trenutku nešto više od sukoba sa Rusijom.

– Radi se i o Kini i kineskom predsedniku Si Đinpingu, o njegovim ambicijama i našim saveznicima i partnerima u Indo-Pacifiku. Sada je pitanje da li nas naši protivnici doživaljavaju kao pouzdane i odlučne, i da li to razumeju naši saveznici i partneri, dodao je.

BONUS VIDEO: MOĆNO DEJSTVO OKLOPNIH VOZILA: Pogledajte naoružanje Vojske Srbije na Pešteru

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

VLADICA IZ ORMARA IZVUKAO ZMIJU DUGU CEO METAR: Neverovatan slučaj u Vranju - Čuju se ženski vrisci, kamera sve snimila (VIDEO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Originalni tekst