UČESNICI izbora za Hrvatski sabor svoje programe i kandidate mogu službeno predstavljati još samo danas do ponoći, kada nastupa dvodnevna izborna tišina, a dva sata pre ponoći, izbori za Sabor počinju u inostranstvu, u Australiji.

У ПОНОЋ ПОЧИЊЕ ИЗБОРНА ТИШИНА: Бурних 17 дана кампање у комшилуку, право гласа ће имати преко 3 милиона становника

Foto: Tanjug

Izborna tišina u Hrvatskoj trajaće do srede, 17. aprila, u 19 sati, tj. do zatvaranja oko 6. 500 biračkih mesta, prenose agencije.

Početkom izborne tišine završiće se 17 dana duga zvanična kampanja uoči izbora, koji se umesto uobičajeno nedeljom, ovog puta održavaju u sredu, i na kojima se predsednik Republike Zoran Milanović kandidovao na listi SDP-a, kao kandidat za premijera.

Zoran Milanović, Foto Tanjug

Ustavni sud je ranije doneo odluku kojom je upozorio Milanovića da je njegova kandidatura za predsednika vlade dok je na dužnosti predsednika Hrvatske, na listi bilo koje stranke ili nezavisne liste, nespojiva s njegovim ustavnim položajem i ovlašćenjima, kao i načelom podele vlasti.

Milanović formalno nije učesnik parlamentarnih izbora, njegovo se ime nije našlo na izbornoj listi, ali u gotovo svakodnevnim izjavama poručivao je kako će nakon izbora on sastavljati novu vladu i kritikovao je aktuelnu vladu HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića.

Ukupno 3.733.283 hrvatskih državljana imaće pravo glasa 17. aprila, što je za 127.000 ili tri odsto manje nego na prethodnim parlamentarnim izborima 2020. godine.

Oni su podeljeni u ukupno 12 izbornih jedinica – 10 je raspoređeno na teritoriji svih županija u Hrvatskoj, u 11. glasa dijaspora, a 12. čine birači nacionalnih manjina.

U svakoj od prvih 10 izbornih jedinica bira se po 14 predstavnika u parlamentu, dok tri mandata bira dijaspora i Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini, a osam dolazi iz redova partija Srba i drugih manjina.

Prijavljeno je ukupno 165 lista u 11 izbornih jedinica, uz još 17 kandidata manjinskih lista.

Bira se 151 poslanik, pa je za većinu u Hrvatskom saboru potrebno prikupiti 76 mandata.

Preliminarni rezultati će biti poznati već u toku izborne noći.

Prvo će danas u 22 sata po srednjeevropskom vremenu biti otvorena biračka mjesta u Kanberi, Sidneju i Melburnu, a poslednja u Čikagu i Los Anđelesu, u četvrtak rano ujutro.

U inostranstvu će se izbori za Sabor održati u 41 državi.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst