Američki profesor Danijel Server (Daniel Serwer) izjavio je danas da zapadne vlade, Evropska unija i SAD ne vide u Srbiji „političku ;alternativu koja je funkcionalna“.

„To je jako tužno jer u Beogradu postoji alternativa ukoliko bi se ponovili izbori pod nekom strogom kontrolom. Zapad se vodi politikom žmurenja“, rekao je američki profesor i poznavalac balkanskih pitanja za televiziju N1.

Server je rekao da EU, Evropska komisija i ;administracija u Vašingtonu pažljivo pokušavaju da ignorišu prevaru koja se desila na decembarskim izborima, zato što ;računaju na to da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić da „preda Kosovo“.“To je politika maksimalne tolerancije za Vučića, pacifikacija i umirenje. ;Izvršna tela zapadnih zemalja zavise od Vučića i njegove odluke da se okrene Zapadu, što on neće učiniti. Car je go“, rekao je Server.

Server je rekao da Vlada Srbije može da odluči da normalizuje odnose sa Kosovom a da, sa druge strane, ne prizna zvanično njegovu nezavisnost i dadao da bi to bilo dobro za Beograd, ali i za Srbe na Kosovu jer bi bilo više trgovine.

„Na primer Grčka je sada razvila dobrosusedske odnose sa Kosovom a da nema međusobnog priznanja. Moguće je imati dobre odnose čak i potpisati razne sporazume a da nema prizanja. Ali za to nema volje u Srbiji“, rekao je on.

Provesor je rekao da Vučić nije sve ispunio iz sporazuma sa Kosovom i da je politika u Srbiji toliko antialbanska „da postaje smešna“.

„On se nije izvinio za događaj u Banjskoj, nije se izvinio za dešavanja koja su se desila za vreme Slobodana Miloševića, niko se nije izvinio za silovanja hiljade Albanki na Kosovu“, rekao je Server.

Originalni tekst