Amerikanci s kraja prošlog veka bili su mnogo manje rasisti od svojih predaka, ali i mnogo manje mudri. Džordž Buš u Bil Klinton nisu shvatili ono što je bilo jasno četiri decenije ranije Dvajtu Ajzenhaueru: SSSR je bio preko potreban SAD i njegova propast je dovodila u pitanje opstanak SAD na dugi rok. General Ajk je zaključujući rad „Solarijuma“ (grupa diplomata, intelektualaca i stratega koja je radila na strategiji za suprotstavljanje SSSR-u) izgovorio čuvenu rečenicu: „Jedina gora stvar od poraza u globalnom ratu je pobeda u globalnom ratu, to bi bio kraj individualnih sloboda.“

Kada je pao Berlinski zid, umesto da se zadovolje pobedom, Amerikanci su pomislili da je moguće kreirati ceo svet po svojoj slici i prilici kroz globalizaciju i širenje kapitalizma, liberalizma i demokratije. Učinili su klasičnu grešku imperijalnih sila: napravili su duži korak nego što su mogli i nego što je trebalo, umišljajući da mogu da upravljaju celim svetom. Nisu imali dalekovidost svojih predaka da se pobrinu da SSSR preživi, kao što su to uradili sa Meksikom vek i po ranije.

Vašington je opijen uspehom u Evropi i u par azijskih zemalja, pre svega u Japanu, Južnoj Koreji i Tajvanu, pomislio da je ideja individualizma, kapitalizma i demokratije toliko superiorna da će se i ostatak sveta preobratiti, pristajući da se odrekne kolektivnog, nacionalnog, identitetskog u korist individualizma, liberalizma i ekonomskog načina razmišljanja.

Sledeći matricu po kojoj klijenti imperije treba da se bave ekonomijom, poboljšavanjem uslova života, ostvarivanjem individualnih prava i traženjem sreće, u Vašingtonu su na kraju prošlog veka bili ubeđeni da smo ušli u postistorijsku fazu u kojoj više neće biti globalnih ratova i rivala koji bi doveli u pitanje hegemonsku poziciju SAD. Čuveni „Vašingtonski konsenzus“ u biti nije nikada zaživeo i bio prihvaćen od većine sveta iz prostog razloga što na tom, slikovito rečeno, banketu nije bilo mesta za sve.

Poruka Amerikanaca u poslednjoj deceniji prošlog veka mogla bi se sublimirati u jednoj rečenici: istorija je završena, bavite se ekonomijom i trgovinom, ostalo prepustite nama.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 9. MAJA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 643

Nedeljnik 643

Post Views: 13

Originalni tekst