Regionalna grupa stručnjaka u oblasti readmisije (RGRS), okupila se na prvom tematskom sastanku posvećenom unapređenju saradnje sa zemljama porekla po pitanju povratka, readmisije i reintegracije, održanom protekla tri dana u Beogradu.

Sastanak je otvorio NJ.E. Edvard Ferguson, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Srbiji, a u uvodnom obraćanju o značaju efikasnog upravljanja migracijama, povratka iregularnih migranata i održive reintegracije govorili su i Frederik Damgard Jensen, zamenik šefa misije-prvi sekretar ambasade Kraljevine Danske u Srbiji, Ričard Goldšmit, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, Zorica Vulić iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Donatela Bradić, v.d. šefa misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Srbiji.

“Uspešno upravljanje migracijama podrazumeva i efikasno balansiranje svih složenosti, izazova i konteksta u vezi sa povratkom, readmisijom i reintegracijom, uz omogućavanje sigurnih, uređenih i redovnih migratornih kretanja,“ rekla je Donatella Bradić, dodajući da se IOM zalaže za sveobuhvatne strategije koje daju prioritet dobrobiti i pravima migranata, uz priznavanje suverenog prava država da upravljaju migracijama u okviru svojih nadležnosti.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Bangladeša i Iraka (uključujući Kurdistan), kao i predstavnici Belgije koji su članovima Grupe preneli svoje iskustvo u saradnji sa zemljama porekla. Tokom trodnevnog sastanka, formulisani su zajednički prioriteti za buduću saradnju i razmenjene politike i prakse u oblasti legalnih migracija, povratka i readmisije.

Predstavljen je novi Zakon o strancima i Zakon o zapošljavanju stranaca u Srbiji, razmenjeni su alternativni modaliteti za unapređenje saradnje na polju readmisije, a različite perspektive zemalja porekla pružile su korisne uvide u njihove prakse u saradnji u oblasti povratka, ali i reintegraciji migranata, naročito onih koji pripadaju ranjivim kategorijama.

Šest godina od početka mešovitih migracionih tokova u regionu Zapadnog Balkana, postoji značajna razlika između broja odluka o povratku i realizovanih povrataka u zemlje porekla, zbog ograničene saradnje između partnera Zapadnog Balkana i zemalja porekla. Da bi se efikasno i održivo  reagovalo na postojeće izazove, neophodna je koordinisanija regionalna saradnja. 

Teme koje su stručnjaci za readmisiju pokrenuli tokom ova tri dana, doprineće unapređenju sistema upravljanja migracijama i readmisijom na Zapadnom Balkanu i razvoju održivog sistema povratka uz poštovanje ljudskih prava migranata u skladu sa međunarodnim standardima.

Regionalna grupa stručnjaka za readmisiju je jedinstvena platforma za razmenu znanja, iskustava i razvoj održivog i efikasnog sistema za upravljanje povratkom na Zapadni Balkan. Grupa je osnovana prošle godine u okviru projekta za jačanje kapaciteta za readmisiju na Zapadnom Balkanu, koji sprovodi IOM uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Danske. Ovaj, prvi u nizu tematskih sastanaka, organizovan je uz podršku Vlade Velike Britanije i Evropske unije. 

Post Views: 2

Originalni tekst