Nakon godina propadanja, Svetonikolski park kod hotela Bristol uskoro će biti u potpunosti obnovljen i dodatno pošumljen, a sugrađani i gosti Beograda moći će da uživaju u prijatnoj hladovini oko 200  stabala i u atraktivnom pejzažnom uređenju. Među novim sadnicama preovlađivaće autohtone vrste drveća, kao što su javor, platan i hrast, a specifični varijeteti zelenila će živopisnim bojama parku tokom cele godine davati specifičnu atmosferu. Pored novih sadnica, biće sačuvana estetski reprezentativna i potpuno zdrava i očuvana stabla.

Prilikom rekonstrukcije Svetonikolskog parka biće primenjena najsavremenija inženjerska rešenja, zahvaljujući kojima će odraslo drveće, visoko i do 15 metara, moći da neometano raste na „zelenom krovu“ podzemne garaže, koja će se prostirati ispod parka. 

Zelenilo u parku pored Bristola biće u velikoj meri samoodrživo i imaće različitu spratnost – pored visokog drveća, najveću zelenu oazu Savamale krasiće i žbunje, cveće i travnjaci. Svetonikolski park dobiće i manju fontanu, ali i spomenik svom osnivaču i čuvenom srpskom zadužbinaru Luki Ćeloviću. Ovde se nalazi i jedan od najstarijih beogradskih spomenika, „Krst sa Malog pijaca“, koji datira još iz 1862. godine, a koji će takođe biti obnovljen u sklopu rekonstrukcije i ozelenjavanja parka. 

„Sakrivena“ u podzemnom delu parka, prostiraće se javna garaža sa dve etaže i 440 parking mesta, kojom će upravljati JKP „Parking servis“ Beograd. Garaža će biti otvorena za sve građane i posetioce Beograda i predstavljaće velikog saveznika srpske prestonice u borbi sa hroničnim nedostatkom parking mesta u centru grada. Imaće dva ulaza, odnosno izlaza za vozila i punjače za električne automobile, kao i podzemni prolaz za pešake sa liftom.

Post Views: 18

Originalni tekst