Stranke okupljene u koaliciji „Srbija protiv nasilja“ sastale su se večeras kako bi donele odluku da li da 2. juna izađu na beogradske izbore. Predlog o izlasku je stavljen na glasanje i podržalo ga je pet stranaka – Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su protiv Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Srbija Centar i Zajedno, saznaje N1. Nedoumicu je izazvao stav DS, koji je glasao protiv izlaska, ali su najavili da će podržati odluku većine, piše N1.

SSP, SRCE i Zajedno ne žele da izađu ni na izbore za gradske opštine.

„Demokratska stranka je bila za to da se ne izlazi na izbore, ali je to bilo uslovno jer smo rekli da ćemo, ako većina bude drugačija, poštovati odluku većine. Rekli smo i da je uslov za izlazak na izbore ispunjenje prvog zahteva koji se tiče biračkog spiska, da se zakonski utvrde nadležnosti komisije, a ostale stranke su se saglasile s tim. Sutra ćemo se sastati da vidimo kako ćemo dalje“, rekao je za N1 predsednik DS Zoran Lutovac.

Podsećamo, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić saopštila je juče, da će lokalni izbori biti istog dana kad i beogradski, 2. juna. Brnabićeva je rekla da je to njena odluka nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je odluka dobra, iako je predlog koji su oni dali, kako kaže, bolji.

Prethodno je, 3. aprila, predsednica Skupštine Ana Brnabić raspisala samo nove beogradske izbore, dok je opozicija tražila da lokalni izbori budu organizovani istog dana kada i u Beogradu, ali da budu pomereni za jesen.

Odluka da svi redovni lokalni izbori budu održani kad i beogradski podrazumeva izmenu Zakona o lokalnim izborima, koju bi narodni poslanici, prema najavama, trebalo da izglasaju u subotu, 20. aprila.

Predlog da i redovni lokalni izbori budu održani 2. juna uputio je još 1. aprila jedan od lidera koalicije „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić, koji je tada naveo da je 18. april krajnji rok da se promeni Zakon o lokalnim izborima, kojim bi se rok za raspisivanje lokalnih izbora povećao sa 120 na 150 dana pre isteka mandata odbornicima.

Posle više  sastanaka opozicije sa predstavnicima vlasti, u vezi sa poboljšanjem izbornih uslova i primenom preporuka ODHIR-a, a koji su završeni bez dogovora, iz ove međunarodne organizacije su saopštili da „inkluzivni dijalog za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji mora da se nastavi uprkos političkim razlikama“.

ODIHR planira da 29. aprila za posmatranje beogradskih izbora otvori misiju koja će imati tim stručnjaka i dugoročnih posmatrača, kao i kratkoročnih koji će stići neposredno pre dana izbora 2. juna, piše na kraju saopštenja.

Podsetimo, redovni lokalni izbori biće održani u sledećim gradovima: Niš, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina, Užice i Čačak.

Na birališta će izaći i glasači iz sledećih opština: Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac i Surdulica.

Glasaće i birači iz 23 gradske opštine: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin (Beograd), Medijana, Palilula, Crveni Krst, Pantelej, Niška Banja (Niš) i Kostolac (Požarevac).

Post Views: 28

Originalni tekst