Kada su juče objavljene nominacije za Oskara, nema sumnje, „Oppenheimer“ je svojim rezultatom zasenio sve, a mnogi od potencijalnih kandidata, nisu uspeli da se plasiraju.

Greta Gervig ispala je iz trke za najbolju režiju

Blokbasterom od milijardu dolara – „Barbie“ – Greta Gervig je postavila holivudski rekord, kao film sa najvećom zaradom koji je režirala žena.

Ipak, čak ni ta velika činjenica nije bila dovoljna da joj obezbedi mesto u trci za najboljeg reditelja Oskara. Iako je „Barbie“ uspela da dobije osam nominacija, uključujući i najbolji film, Gervig su kenselovali režiseri koji su je pre šest godina nominovali za „Lady Bird“, piše The New York Times.

Osim toga, tu su nedostajale i nominacije za kinematografiju, montažu i najbolju glumicu. Očekivalo se da će Margo Robi gotovo sigurno biti nominovana. Ipak, Rajan Gosling je nominovan.

uloga žena

Po prvi put u istoriji Oskara, tri najbolja nominovana filma režirale su žene. „Barbie“, „Past lives“ Selin Song i „Anatomy of a Fall“ Žastin Trit.

Iako su Gervig i Song obe odbijene za trku za najbolju režiju, svoje mesto u ovoj kategoriji našla je Triet, žena koja je na Filmskom festivalu u Kanu osvojila prestižnu Zlatnu palmu za njenu „uvrnutu pravu dramu“.

Mladim muškim glumcia je još uvek teško da se probiju

Akademija nikada nije imala problema sa tim da nominuje mlade glumice. Zapravo, sedam od 10 glumica koje su priznate ove godine imaju 40 godina ili manje.

Međutim, isto interesovanje ne važi za glumce. Uprkos dostojnim takmičarima, kao što su Čarls Melton („May Decembar“) i Dominik Sesa („The Holdovers“), svih 10 nominovanih glumaca stari su preko 40 godina. To je još jedan dokaz da Oskar voli muškarce, koje, sudeći po njihovom izboru, „možemo uzeti za ozbiljno“.

Romantika se osetila u vazduhu

„Da li je ovo dan za nominacije za Oskara ili Dan zaljubljenih?“, pitali su se prisutni. Najmanje šest parova je nominovano, uključujući reditelja „Oppenheimera“ Kristofera Nolana i njegovu suprugu producentkinju Emu Tomas.

Rediteljka „Anatomy of the Fall“ Džastin Trit i njen partner i koscenarista Artur Harari, takođe, ali i koscenaristi „May December“ Sami Burch i Alek Mechanik i Džared i Džeruša Hes, reditelji kratkog animiranog filma „Ninety-five Senses“.

Gervig i njen suprug Noa Baumbah bili su nominovani u kategoriji adaptiranog scenarija, a Margo Robi i njen suprug Tom Akerli, bili su nominovani kao producenti filma.

ELIMINACIJA LEONARDA DIKAPRIJA

Dok su se čitale nominacije za „Killers of the Flower Moon“, ovo delo Martina Skorsezea dobilo je važne pohvale za film, režiju, glumicu (Lili Gledston) i sporednog glumca (Robert De Niro).

Međutim, izostale su nominacije za adaptaciju scenarija i nastavljene su kritike glavnog glumca Leonarda Di Kaprija, koje je počelo Udruženje filmskih glumaca.

Ipak, film je ušao u istoriju Oskara po nekoliko kategorija, pošto je Gledstonova postala prva Indijanka nominovana za najbolju glumicu, a Skorsezeova deseta nominacija za režiju pomogla mu je da prestigne Stivena Spilberga kao najnominovanijeg živog reditelja svih vremena.

Ves Anderson ulazi, Pedro Almodovar izlazi

U nominacijama za najbolji kratki igrani film, zeleno svetlo je dato Ves Andersonu i njegovom delu „The Wonderful Story of Henry Sugar“. Almodovar nije bio te sreće, pa je ponovo odbijen sa svojim vesternom „Strange Way of Life“ sa Pedrom Paskalom i Itanom Houkom u glavnim ulogama.

Poslednji ples za „Barbie“

„Barbie“ bi možda dobila još jednu nominaciju da nije došlo do promene pravila, kojom je filmovima zabranjeno da dobiju više od dve nominacije u kategoriji za originalne pesme.

Iako su se tri pesme iz „Barbie” kvalifikovale za uži izbor — „Dance the Night” Due Lipe „I’m Just Ken” koju peva Rajan Gosling i balada Bili Ajliš „What Was I Made For?” Samo poslednje dve su uspele.

Iako u kategoriji vizuelnih efekata obično dominiraju visokobudžetne holivudske produkcije, ove godine je u trku ušao japanski hit „Godzilla Minus One“.

Post Views: 37

Originalni tekst