(Beta) – Predsednik Hrvatske i kandidat za premijera opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović izjavio je danas da posle parlamentarnih izbora očekuje dogovor sa svima koji žele Hrvatsku u kojoj se ne krade.

„Očekujem razgovore i dogovore sa svima koji žele Hrvatsku u kojoj se ne krade, ne pljačka, ne sluđuju ljudi, ne dovodi na silu na čelo Državnog tužilaštva Hrvatske one koji ne poštuju ni saobraćajne propise, a kamoli krivične propise i propise o nezavisnosti pravosuđa“, rekao je Milanović novinarima pošto je, zajedno sa suprugom, glasao na biračkom mestu u Zagrebu.

On je optužio premijera i kandidata za novi mandat iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andreja Plenkovića, za kršenje izborne tišine rekavši da ni danas nije odoleo da „divlja i priča gluposti o kršenju ustava i poštovanju zakona“.

„Sanitarni kordon koji treba sagraditi i iskopati oko Plenkovića je on ustvari iskopao sam i tako nam uštedeo, sam se ogradio od svih i iskopao kanalčinu“, rekao je Milanović o Plenkoviću.

On je rekao da je od izbora za predsednika Hrvatske, pre četiri godine, radio sve da sačuva nezavisnost, ali da je njegov istup „reakcija na divljaštvo“.

„Kad imaš posla s nasilnicima i divljacima koji zloupotrebljavaju svoju poziciju pečata, jer imaju pečat u datom trenutku, onda se moraš ponašati ovako, moraš na mišiće, a i to znam“, kazao je predsednik države.

On je ocenio da će HDZ dobiti dosta glasova, ali je izrazio uverenje da će „slobodna Hrvatska dobiti više“.

„Moraće se zatomiti neke razlike i probati da se spasi i zašti zemlja…od takvih nasilnika koji su svi došli iz neke sumnjive priče“, rekao je Milanović o Plenkovićevom HDZ.

Dodao je da će to što je odlučio da parlamentarni izbori budu u sredu, umesto uobičajeno u nedelju, doprineti većoj izlaznosti. Dodao je da je sreda bila isključivo njegova ideja i način da motiviše ljude da izađu na birališta, jer ih, kako je rekao, HDZ motiviše da ostanu kod kuće „osim onih koji glasaju za tu stranku“.

Milanović je na kraju dodao i da podržava najavljenu rezoluciju o danu sećanja na genocid u Srebrenici koja treba da bude usvojena u UN, kao i članstvo Kosova u Savetu Evrope.

„To je hrvatska politika i tu se ništa neće promeniti“, rekao je Milanović novinarima na biračkom mestu u Zagrebu gde je glasao na današnjim parlamentarnim izborima.

Post Views: 23

Originalni tekst