DVOGODIŠNjA Danka Ilić nestala je u utorak, oko 13.45 sati, u okolini Bora i potraga za njom je u toku.

МАЛЕ ДАНКЕ (2) И ДАЉЕ НЕМА: Потрага за несталом девојчицом се наставља - Огласио се отац

Foto: Privatna arhiva

Na društvenim mrežama prvi put od nestanka, oglasio se i otac malene Danke iz Bora, Miloš.

Miloš Ilić, otac dvogodišnje Danke koja je juče oko 13.45 sati nestala iz Banjskog polja kod Bora, oglasio se na društvenim mrežama rečima: „Zlato tatino, naći će te tata! Svete moj mali“.

Miloš je podelio i sliku svoje kćerke, koja u maju tek puni dve godine, slikanu juče u Banjskom polju, pre nego što joj se izgubio svaki trag.

Foto: Društvene mreže

Potraga trajala celu noć

Nakon njenog nestanka, u Srbiji je prvi put aktiviran sistem „Pronađi me“ (Amber alert) namenjen za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica.

Kako je navedeno na sajtu pronađime.mup.gov.rs, devojčica ima smeđu kosu, braon oči, a visoka je oko 85 centimetara. Ona je u trenutku nestanka na sebi imala ljubičaste pantalone, maslinastozelenu jaknu i kosu vezanu u rep.

Foto: Privatna arhiva

Na terenu su policija i vatrogasci, a u potragu koja je trajala celu noć su se uključili i građani. Njihove napore otežavaju nepristupačan teren i kiša koja je i jutros nastavila da pada.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, koji je stigao u utorak kasno uveče u naselje Banjsko polje u Boru, rekao je jutros da okupljeni dobrovoljci, koji žele da se uključe u potragu, to mogu da učine u koordinaciji sa policijom, javlja reporter Tanjuga.

Potraga za nestalom devojčicom ušla u 16. sat

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić rekao je u utorak da je više od 350 ljudi učestvovalo u potrazi.

– To je prigradsko naselje koje ima i vrlo nezgodan teren. Tu su šume i potoci. Na samom kraju tog mesta se desio nestanak naše male sugrađanke – rekao je Milikić. On je zahvalio svim građanima koji su došli da pomognu, ali je apelovao da se ne prave velike gužve i zamolio ih za razumevanje, kako ne bi ometali rad policije i izlagali sebe riziku.

Spasilac Gorske službe spasavanja (GSS) Danijel Aleksić izjavio je za Tanjug da su u potragu za nestalom Dankom Ilić uključeni i helikopteri, a da dronovi sa termovizijom pretražuju teren, i dodao da će nakon toga u potragu krenuti i spasilački tim.

– Pretražićemo svaki sektor koji do sada nije pretražen – rekao je Aleksić. On je istakao da Gorska služba spasavanja deluje u koordinaciji sa pripadnicima MUP-a, i da je na raspolaganje stavila sve svoje resurse, odnosno dronove, pse tragače i ljudstvo, kako bi se pretražio što širi prostor.

Prvi put pokrenut sistem PRONAĐI ME!

U Srbiji je prvi put pokrenut sistem PRONAĐI ME! koji je namenjen za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica.

Cilj je da se omogući brza distribucija informacija svim građanima preko entiteta nadležnih za informisanje javnosti, kada policija proceni da bi objavljivanje ove informacije u javnosti doprinelo pronalasku deteta.

Hitno obaveštavanje podrazumeva slanje poruke o nestanku maloletnog lica sa svim relevantnim informacijama i to prekidom TV i radio programa, slanjem SMS-a svim građanima preko njihovih mobilnih operatora, prikazima na ekranima na auto-putu, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama.

SNIMAK IZ BORA: Potraga za malom Dankom – Žandarmerija u akciji

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst