Veliko Superboul finale, vrcavi praznik nad praznicima američkog sporta, zakazano je za večeras, pola sata nakon ponoći, u Las Vegasu.

Kanzas Siti Čifsi tako će večars protiv ekipe San Francisko Fortinajnersa ostvariti četvrti Superboul nastup u poslednjih pet godina, dok bi eventualnom pobedom stigli do trećeg naslova prvaka Nacionalne fudbalske lige (NFL) i „titule“ prve ekipe koja je još Brejdijevih i Beličikovih Petriotsa (2004, pa 2005) uspela da osvoji dva uzastopna Lombardijeva trofeja.

Otkako je u svojoj drugoj sezoni zamenio Aleksa Smita na mestu startnog kvoterbeka franšize iz Misurija (tako je, Čifsi igraju na Misurijevoj strani grada), Kanzas važi za jednu od najjačih i napadački najubojitijih ekipa u čitavoj Ligi, onu koju bi svako, samo ako mu se pruži šansa, vrlo rado izbegao. Franšizu na čijem se čelu nalazi Patrik Mahoms, prvi kvoterbek koji neprikosnovenom Brejdiju zaista predstavlja realnu pretnju, i čovek koji za razliku od QB-a Fortinajnersa Broka Pardija, koji je 2022. godine izabran kao totalni autsajder i poslednji, 262. pik na draftu, zna kako se dobijaju velike – ma šta velike, najveće – utakmice, i čija je jedina „mrlja“ u dosadašnjem toku karijere to finale protiv Tampe i Brejdija, koje su, kada se na kraju podvuče crta, Čifsi izgubili više zbog nesposobnosti ofanzivne linije da zaštite svog bacača nego li zbog nekih Mahomsovih grešaka.

Osim što će Fortinajnersi večeras morati da, kako znaju i umeju, preseku gotovo neraskidivu vezu koja već sezonama postoji između Mahomsa i tajt enda Trevisa Kelsija, ne treba zaboraviti ni činjenicu da se suočavaju s drugom najboljom odbranom Lige. Pred Brokom Pardijem i trkačem Krisom Mekefrijem (trenutno najboljim RB-om lige koji je ove sezone postigao čak 21 TD), tako će se naći nimalo lak zadatak, borba prsa u prsa s defanzivnim teklom Krisom Džonsom, sejftijem Nikom Boltonom, i izrazito jekim secondary-em u vidu korner beka Trenta Mekdafija i sejftija Džastina Rida.

Iako se Fortinajnersi već nekoliko prethodnih sezona nalaze pri samom vrhu Lige, uvek im je na kraju falilo „to nešto“. Džimi Garopolo, svojevremeno velika uzdanica Petriotsa a potom i San Franciska i kvoterbek koji je dobar deo karijere u senci Toma Brejdija presedo na klupi, jednostavno nikako nije mogao svojoj ekipi da donese prsten. Zato se pred mlađanim Pardijem nalazi zadatak koji bi njegovo ime mogao da u istoriju franšize iz San Franciska romantično ispiše zlatnim slovima. U tome će svakako imati i pomoć svojih pre svega ofanzivnih saigrača, koji, tako đuture, sa sve pomenutim Mekefrijem, hvatačima Diboom Samjuelom i Brendonom Ajukom, ali tajt endom Džordžom Kitlom, važe za jedan od najboljih napada Lige.

Ono što je takođe zanimljivo jeste da će večerašnji Superboul, prema svim relevantnim prognozama, verovatno biti jedan od najgledanijih u istoriji Lige (što nije nimalo lako kada se u obzir uzme činjenica da je, na primer, samo prošlogodišnji finalni okršaj između Čifsa i Filadelfije Iglsa zabeležio impozantnu brojku od 115 miliona gledalaca), a da će za 30 sekundi reklamnog oglašavanja na Superboulu svetski brendovi morati da izdvoje čak sedam miliona dolara.

Ako bismo se osvrnuli na Mahomsova dosadašnja Velika finala, ali i na sve ono što su nam Čifsi i Fortinajnersi tokom plejofa i borbe za učešće u Superboulu ponudili, onda sve sluti na to da će ljubitelji američkog fudbala večeras, do sitnih jutarnjih časova, uživati u pravom spektaklu, onakvom kakav samo NFL može da ponudi.

Post Views: 17

Originalni tekst