Kraljevska porodica prošle nedelje odala je počast Kraljici majci, na 22. godišnjicu njene smrti. Kako pišu engleski mediji, kraljica je bila veoma bliska sa svojim unucima i praunucima i razmišljala je o njihovoj finansijskoj budućnosti mnogo pre nego što je umrla. Evo koji je bio plan Kraljice majke i zašto je princ Hari dobio najviše novca.

Kako piše britanski Miror, priča se da je veliku količinu svog novca uložila u fond za sve svoje praunuke. Međutim, princ Hari je dobio više od svog brata Vilijama od Kraljice majke, i to iz važnog razloga. Kada je kraljica umrla u 101. godini, princ Vilijam i Hari su dobili 14 miliona funti da podele, ali Hari je dobio više. Razlog za ovo neslaganje u raspodeli nasledstva je prosta politika kojom se vodi kraljevska porodica i kako novac funkcioniše u istoj, prenosi N1.

Kada je kraljica Elizabeta umrla, Vilijam je postao princ od Velsa i novi prestolonaslednik. To znači da će dobiti Kornvol, privatno imanje koje plaća javne, dobrotvorne i privatne aktivnosti prestolonaslednika.

Hari neće dobiti ništa od ovoga, jer je Vilijam stariji sin. Novac, zajedno sa onim što je nasledio od svoje majke, princeze Dajane, pomogao mu je da započne novi život u Sjedinjenim Američkim Državama sa svojom suprugom Megan Markl nakon što su napustili kraljevsku porodicu 2020. godine. Par je, kako mediji prenose, sada mnogo srećniji, jer živi u toplijim krajevima sa svoje dvoje dece, sinom Arčijem i ćerkom Lilibet.

Šta je Dajana ostavila sinovima?

Dajana je svojim sinovima ostavila 12.966.022 funti, što je nakon smrti smanjeno na 8.502.330 funti. Međutim, investicije koje su nadgledali kraljevski savetnici doveli su do toga da je taj iznos tokom godina porastao na više od 20 miliona funti. I princ Hari i princ Vilijam mogli su da pristupe tim fondovima kada su napunili 20 godina.

Nakon smrti Kraljice majke, Bakingemska palata je otkrila neke detalje o kraljičinom testamentu nakon što je otišla na Visoki sud kako bi pokušala da zadrži tajnu. Njeno imanje je u to vreme procenjeno na između 50 i 70 miliona funti i preneto je na njenu ćerku kraljicu Elizabetu II.
Mnogi predmeti iz kraljičine privatne umetničke kolekcije predati su kraljevskoj kolekciji i izloženi su u Bakingemskoj palati.

U saopštenju koje je tada objavljeno navedeno je: „Kraljica Elizabeta, Kraljica majka je zaveštala svoju celokupnu imovinu (koja se uglavnom sastoji od sadržaja njenih kuća) kraljici. U svom testamentu zamolila je kraljicu da ostavi određena zaveštanja članovima svog osoblja, a ta zaveštanja će biti podložna porezu na nasledstvo. Kraljica je odlučila da se najvažnije slike i umetnička dela kraljice Elizabete prenesu u Kraljevsku kolekciju“.

Post Views: 42

Originalni tekst