Najava Trećeg svetskog rata uspela je da potisne u svetskim medijima vest da se u Australiji dogodilo masovno ubistvo – u subotu je u Sidneju Džoel Kauči ubio šest osoba (od čega pet žena), ugrozio život bebi za koju se doktori i dalje bore i ranio još 12 ljudi.

Kaučijev talas ubijanja završio se kada ga je upucao policajac koji ga je jurio kroz tržni centar. Komesarka policije ubrzo je otkrila i glavni trag koji policija prati u potrazi za motivom ubistva.

„Sve se jasno vidi na snimcima sigurnosnih kamera“, rekla je Karen Veb. „Jasno se vidi da je ubica izbegavao muškarce i redom ubadao žene na koje je nailazio.“

Ponedeljak je proglašen danom žalosti, na sidnejsku Operu postavljena je crna traka, ali tu nije bio kraj lošim vestima. Vestima koje podrazumevaju korišćenje noža na javnom mestu.

U ponedeljak uveče je u asirskoj crkvi Hrista Dobrog Pastira u Sidneju izboden sveštenik. Pored sveštenika, još četiri osobe su ranjene, a iz tog čina povređen je izašao i napadač. Za razliku od prvog ubistva, ovo je proglašeno.

Policija je, inače, u crkvi zarobila napadača, a građani su se okupili u nameri da ga kazne jer je snimak njegovog napada na ljude u crkvi brzo došao do Iksa i odatle se furiozno proširio po ostalim društvenim mrežama i medijima. Na kraju je došlo do sukoba policije i građana.

Nasilje, naročito javno, i netretirano na pravi način, obično motiviše novo nasilje, a australijski premijer podsetio je građane Australije gde žive – „ovo je nacija koja voli i želi mir“.

Post Views: 24

Originalni tekst