Izraelski vojnici ubili su noćas dvojicu mladih Palestinaca kod vojne baze na ulazu u Dženin, grad na okupiranoj Zapadnoj obali, objavila je danas izraelska vojska navodeći da su vojnici uzvratili na pucnjavu.

Palestinska uprava saopštila je da su noćas u Dženinu poginuli 21-godišnji Mustafa Sultan Abed i 20-godišnji Ahmad Muhamad Šavahneh, „pod mecima okupatora“.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa je javila da su njih dvojica ubijeni kod vojne baze Salem na zapadu Dženina, dodajući da su još dva muškarca ranjena.

Izraelska vojska je objavila da su vojnici identifikovali  „više terorista“ kako se u kolima kreću ka vojnoj bazi Salem i pucaju u pravcu vojnika koji su uzvratili i eliminisali ih. Kako je saopšteno, vojnici su bili pripravni jer je bilo više sličnih incidenata u poslednje vreme.

U Dženinu se nalazi jedan od najnaseljenijih i najsiromašnijih izbegličkih kampova na palestinskim teritorijama, i tu je uporište oružanih grupa koje se bore protiv Izraela koji je okupirao Zapadnu obalu 1967. godine.

Poslednjih meseci izraelska vojska je sprovela više operacija u Dženinu i okolini da rasformira, kako navodi, „terorističke ćelije“.

Poslednje dve godine poraslo je nasilje na Zapadnoj obali, a dodatno je pojačano posle početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi. Rat u Gazi počeo je posle krvavog upada Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra prošle godine.

Od 7. oktobra najmanje 490 Palestinaca na Zapadnoj obali ubili su izraelski vojnici ili naseljenici, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja. SAD su prošle nedelje najavile da će razmotriti uvođenje sankcija jednoj jedinici izraelske vojske, ako se ubijanje Palestinaca na Zapadnoj obali nastavi.

Post Views: 31

Originalni tekst