Francuska televizija BFM tvrdi da Pariz nameće Beogradu geopolitičke uslove ako želi “Rafale”: “Blizina šefa srpske države Putinu predstavlja problem”

BFMdanas 20:03

Francuska televizija BFM tvrdi da Pariz nameće Beogradu geopolitičke uslove ako želi “Rafale”: “Blizina šefa srpske države Putinu predstavlja problem” 1Foto: EPA-EFE/JAGADEESH NV

Hoće li Srbija uskoro imati avione Rafale? U to je uveravao njen predsednik, koji je ove nedelje posetio Pariz. Aleksandar Vučić povećava nabavku oružja, bilo evropskog, kineskog ili ruskog: za deset godina srpski vojni budžet se utrostručio.

“Zaključili smo, čini mi se, konkretne dogovore oko kupovine Rafala. Očekujem potpisivanje ugovora u naredna dva meseca, u prisustvu francuskog predsednika, što je izuzetno važno za našu zemlju“, rekao je on iz Pariza, piše francuska radio i televizijska mreža BFM.

Dassault Aviation trenutno odbija da razgovara o mogućoj prodaji aviona Srbiji.

Operacija, koja bi se vrtela oko desetak aviona, mogla bi doneti tri milijarde evra, ali Francuska namerava da dobije potvrde o političkim dešavanjima u zemlji pre nego što zaključi kupovinu.

Vojna potrošnja u porastu

Od 2012. do 2023. vojni budžet Srbije se utrostručio i dostigao 1,4 milijarde evra.

U periodu od 2014. do 2023. Srbija je potrošila 2,67 milijardi evra na kupovinu naoružanja – pre svega za nabavku kineskog protivvazdušnog sistema FK-3, ruskih helikoptera Mi-17 i Mi-35, kao i ruskog PVO sistema Pancir.

Blizina Rusije

Blizina šefa srpske države ruskom kolegi Vladimiru Putinu predstavlja problem za Pariz.

Iako je Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, nije se uskladila sa zapadnim sankcijama.

Krajem marta, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio je Moskvu, što je, prema oceni srpske diplomatije, prilika da unapredi „tradicionalno prijateljske veze Srbije i Rusije”.

Iznad svega, kupovine iz Rusije i Kine nisu prestale od invazije na Ukrajinu 2022.

Srpski predsednik je u februaru s ponosom predstavio svoje najnovije nabavke: ruske repelente, sistem protiv bespilotnih letelica, kao i kineske bespilotne letelice.

On je takođe obećao da će do kraja 2024. godine pustiti u proizvodnju jedan eksplozivni dron srpske proizvodnje.

Potencijalna „smešna“ prodaja

Francuska je već neko vreme posvećena intenziviranju svoje odbrambene saradnje sa Srbijom. Bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrane postoji od 2011. godine i ponovo je oživeo od 2019. Saradnja koja nije po svačijem ukusu.

Bilo bi smešno da Pariz, s jedne strane, pominje slanje trupa u Ukrajinu, a sa druge da prodaje izuzetno sofisticirano oružje jednom od najbližih saveznika Rusije“, kaže Jasmin Mujanović, istraživač političkih nauka.

Prodaja Rafalea ovom savezniku Moskve „bila bi zabrinjavajuća jer bi omogućila da informacije procure u Kinu i Rusiju“, smatra on.

Francuski predsednik je među traženim uslovima naveo i potrebu ublažavanja tenzija u odnosima sa Kosovom.

Međutim, ako dođe do prodaje Rafala, „mogli biste da vidite da se francuski borbeni avioni koriste za zastrašivanje Kosova, a ti avioni bi mogli da budu upotrebljeni protiv susednih zemalja“, upozorava Jasmin Mujanović.

Avion, koji je ušao u upotrebu 2004. godine i koji bi trebalo da leti do 2060-ih, predstavlja izvozni vrh francuske odbrambene industrije.

Sedam zemalja ima Rafale ili su sklopile komercijalne ugovore za njihovu kupovinu: Egipat, Katar, Indija, Grčka, Indonezija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Hrvatska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst