Ron Desantis, desničarski orijentisan guverner Floride, odustao je od svoje kandidature za predstavnika republikanaca i podržao Donalda Trampa. Guverner, koji je nekada bio proglašen za “Trampa bez prtljaga”, ispostaviće se na kraju, napravio je niz pogrešnih procena koje su njegovu kandidaturu učinile jalovom toliko da je od nje morao da odustane, prenosi Gardijan.

I baš kao što je vlasnik mreže “X” Elon Mask – sa kojim je na Tviter Spejsu guverner Floride prvi put razgovarao o kandidaturi – pokušao da rebrendira tu društvenu mrežu, napori Rona Desantisa da kampanju za predsedničkog kandidata presvuče u nešto finije republikansko odelo, nisu uspeli da prikriju njene fundamentalne nedostatke.

Osam meseci, desetine miliona dolara i jedan poraz u Ajovi kasnije, Desantis je objavom na tom istom X-u, gde je sve i počelo, najavio da se povlači iz trke za republikanskog predsedničkog kandidata na izborima koji se održavaju krajem godine. U svom obraćanju, Desantis je citirao Vinstona Čerčila rekavši da „uspeh nije konačan, a neuspeh nije fatalan, i da je važna hrabrost da se nastavi.” Iako, prema “Međunarodnom Čerčilskom društvu”, britanski ratni premijer to nikada nije izgovorio.

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.”

– Winston Churchill pic.twitter.com/ECoR8YeiMm

— Ron DeSantis (@RonDeSantis) January 21, 2024

„Ovo je verovatno najveći kolaps predsedničke kampanje u modernoj američkoj istoriji, ako ne i čitave američke istorije“, rekao je Dejvid Džoli, bivši republikanski kongresmen sa Floride, za mrežu MSNBC u nedelju.

Desantis je mogao da ponudi MAGA politiku („Učinimo Ameriku ponovo velikom“) bivšeg predsednika u čistijem, usavršenom obliku, neopterećenom Trampovim godinama, haosom ili sudskim sporovima, piše Gardijan. Baš zbog toga, tumačili su mnogi, Desantis je bio i opasniji od Trampa.

Guverner je tokom kampanje napravio niz loših procena. Najpre je odredio ​​Twitter Spaces kao pravo vreme i mesto za početak. Zatim je centralne delove svoje kampanje prepustio “Super Pac” (čiji je šef za vreme izbora u Ajovi u kancelariji slagao puzle). Na kraju, Desantis se kladio i na to da će se Trampova kandidatura urušiti pod pravnim pritiscima, što se kasnije ispostavilo kao pogrešno.

Dugogodišnji republikanski aktivista i suosnivač “Linkoln projekta” Rik Vilson kaže da je Desantis “od samog početka bio politički precenjen” i da je predstavljao “dijetu za Trampove glasače, iako niko od njih ne želi Trampovu verziju sa malo šećera, malo masti i bez kofeina, oni žele pravu stvar.“

Iako se mnogo pisalo o nedostatku energije i harizme Desantisove kampanje, ona je bila neuspešna ne samo po formi nego i po sadržaju. Guverner Floride je otišao desno od Trampa po mnogim pitanjima, a naročito po pitanju rata protiv “woke” kulture.

Njegov tajming je bio takođe loš. Pitanja kulturnog rata (maske, vakcine, zatvaranje škola) bila su u modi tokom pandemije koronavirusa  ali do trenutka kada su se okupili poslanički klubovi u Ajovi, pandemija je izbledela, a maske su odavno otišle u istoriju.

Čak i anti-woke politika Desantisa nije nailazila na pozitivne reakcije. Ankete pokazuju da je njegova šestonedeljna zabrana abortusa bila nepopularna na Floridi, ali i širom zemlje.

Nakon što je kompanija Volt Dizni kritikovala zakon koji ograničava diskusiju o rodovima i seksualnosti u školama, akcije koje je Desantis pokrenuo protiv te kompanije loše su prošle među republikancima koji daju veći značaj biznisu.

Svestan takvih trendova, Tramp je ovih dana pokušavao da bude neodređen po pitanju abortusa i da manje govori o pitanjima kulturnog rata. Na mitingu u Mančesteru, u državi Nju Hempšir, trebalo mu je čak sat i 15 minuta da se dotakne teme restrikcije škola koje uvode kritičku teoriju rase i transrodne sadržaje.

Desantis ima samo 45 godina i svestan je da su i drugi predsednici – uključujući Ronalda Regana i Džoa Bajdena – gubili unutarstranačke izbore, da bi kasnije ponovo pokušali i osvojili mesto predsednika.

Povlačenje iz trke za predsedničkog kandidata i podrška Trampu, sigurno će Desantisu doneti političke poene kod bivšeg predsednika. „Dobrodošao kući, Rone, dobrodošao nazad u MAGA pokret gde si oduvek pripadao”, poručio mu je Kongresmen Floride Met Gec neposredno nakon objavljivanja nove vesti kasno noćas.

Post Views: 8

Originalni tekst