NEMAČKA privreda će u 2024. porasti za samo 0,1 odsto, navodi se u danas objavljenoj prolećnoj prognozi pet vodećih nemačkih instituta za ekonomska istraživanja.

БЕРЛИН ИЗНЕВЕРИО ОЧЕКИВАЊА ЕКОНОМСКИХ СТРУЧЊАКА: Без снажног опоравка немачке привреде ове године

Foto Tanjug/AP

Ekonomski stručnjaci su značajno smanjili očekivanja u odnosu na prethodnu jesenju prognozu kada su smatrali da će privredni rast Nemačke u 2024. biti 1,3 odsto.

Stručnjaci u 2025. očekuju ekonomski rast Nemačke za 1,4 odsto, dok su na jesen predviđali 1,5 odsto, navodi se na veb stranici Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Privreda Nemačke pokazuje ciklične i strukturne slabosti, a očekivani oporavak koji treba da počne na proleće neće biti snažan, navodi šef ekonomskog istraživanja za svetsku privredu na Kilskom institutu, Štefan Kuts.

Privatna potrošnja u Nemačkoj je porasla kasnije i manjim intenzitetom nego što su očekivali strručnjaci.

-Nemački izvoz je opao uprkos rastu globalne ekonomske aktivnosti, pre svega zato što je potražnja za kapitalom i repromaterijalom, koji su važni za Nemačku, bila slaba, ističe se u izveštaju.

U prolećnoj prognozi se navodi da će inflacija u Nemačkoj u 2024. biti 2,3 odsto i pasti na 1,8 odsto u 2025. godini.

Eksperti u 2024. očekuju baznu inflaciju od 2,8 odsto i njen pad na 2,3 odsto u 2025. Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj će prema mišljenju stručnjaka verovatno biti 5,8 odsto u tekućoj godini i 5,5 odsto u 2025. godini.

(rt.rs)

BONUS VIDEO – ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusij i Iran sa zajedničkom budućnošću

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst