Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da očekuje da bi Iran uskoro mogao da preduzme vojnu akciju protiv Izraela.

„Ne želim da dajem poverljive informacije, ali očekujem da će to biti uskoro“, rekao je Bajden novinarima, dodajući da će SAD pomoći Izraelu da se odbrani i da će Iran  izgubiti.

Američke vlasti lsaopštile su da šalju vojno pojačanje na Bliski istok dok je Izrael u pripravnosti zbog mogućeg napada Irana,

Vašington očekuju da će doći do napada Irana na Izrael, ali da neće biti tako velikih razmera da bi SAD bile uvučene u rat, izjavio je neimenovani američki zvaničnik zaRojters, a prema pisanju Volstrit džornala, takođe, do napada bi moglo da dođe u naredna 24 do 48 časova.

Bela kuća je prethodno saopštila da SAD ne žele da se širi sukob na Bliskom istoku, kao i da su SAD prenele Iranu da nisu bile uključene u vazdušni napad na visokog iranskog vojnog komandanta u Damasku.

Predsednik SAD Džo Bajden informisan je više puta od strane svog tima za nacionalu bezbednost i SAD nameravaju da učine „sve što je u njihovoj moći kako bi bile sigurne da Izrael može da se brani“, rekao je Džon Kirbi, portparol Bele kuće.

Ni u ovom slučaju Kirbi nije dao detalje o mogućim kretanjima američkih snaga u regionu.

„Ne mogu da govorim o onome na šta upućuju obaveštajni podaci. Ne mogu da goverim o potencijalnim razmerama i načinu na koji će napad biti izvšren. Moug da kažem samo da čitavu situaciju shvatamo veoma ozbiljno“, rekao je Kirbi, a preneo Gardijan.

Rizici od širenja sukoba u Gazi udvostručili su se sa pretnjama Irana protiv Izraela upućenim posle udara 1. aprila, u kome je uništen iranski konzulat u Damasku i ubijeno 16 ljudi, među kojma i dva generala Čuvara revolucije, iranske ideološke vojske. Iran smatra Izrael odgovornim za taj napad.

Iran, koji je zakleti neprijatelj Izraela i saveznik palestinskog Hamasa, zapretio je da će „kazniti“ Izrael posle uništenja njegovog konzulata u Damasku.

Post Views: 10

Originalni tekst