Glumica Nikol Kidman (56) dobila je nagradu za životno delo Američkog filmskog instututa (AFI), čime je postala prva australijska glumica kojoj je dodeljena ta nagrada, prenosi N1.

„Pivilegija je snimati filmove“, rekla je Kidman na ceremoniji dodele nagrada i zahvalila svim rediteljima i scenaristima sa kojima je radila. Istakala je da su joj dozvolili da bude divlja i slobodna i glumi nekonvencionalne žene.

Glumici filma „Mulen Ruž“, prestižnu nagradu uručila je koleginica i trostruka oskarovka Meril Strip.

Ostale zvezde koje su prisustvovale ceremoniji bili su između ostalog i muž Nikol Kidman, pevač Kit Urban, kao i glumica Riz Viterspun.

Kidman je postala poznata u Holivudu 1990-ih, snimivši film „Dani groma“. Prvu nominaciju za Oskara dobila je za film „Mulen Ruž“ 2001. godine, pre nego što je osvojila Oskara za najbolju glumicu za film „Sati“, 2003. godine.

Meril Strip je na dodeli nagrada rekla da je bila istraumirana gledajući Nikol Kidman kako glumi.

Osvrćući se na „Nevine laži“, seriju u kojoj su zajedno glumile, Meril Strip jepohvalila talenat, izdržljivost i disciplinu mlađe koleginice.
Prisetila se i jedne anegdote sa snimanja serije kada je Nikol Kidman odabrala da snimi veoma emotivnu scenu vrištanja prvog dana i da to radi iznova i iznova sa jednakom strašću.

„Nisam se oporavila od tog prvog dana, nikada u životu nisam videla takvo nešto. Za mene je to bilo traumatično, jer sam mislila da je ova žena Valkira. Kako je ona u stanju da to izdrži? Nikada ne odustaje, nikada ne izneveri“, rekla je Meril Strip.

Australijski glumci Rasel Krou, Hju Džekmen i Kejt Blančet snimili su video čestitku u kojoj čestitaju svojoj zemljakinji na nagradi.

Originalni tekst