KAFA I CIGARETE – POZDRAV IZ BEOGRADA

STOTO IZVOĐENJE  1. FEBRUARA u 20 h,  SCENA MIRA TRAILOVIĆ

Već sam naslov predstave KAFA I CIGARETE – POZDRAV IZ BEOGRADA jasno nagovaštava da je reč o svojevrsnom autorskom odjeku kultnog filma “Coffee and Cigarettes”, Džima Džarmuša.

Inspirisana motivima filma, autorka Mia Knežević napisala je omnibus dramu sastavljenu od sedam priča u kojima različite generacije likova (profesor i student, starija i mađa sestra, drug i drugarica, čovek i njegova ljubavnica, bivši par iz gimnazije), kroz temu cigareta i kafe pričaju svoje životne, ljudske priče ispunjene problemima i strahovima savremenog čoveka.

U predstavi igraju:  Milica Mihajlović, Nebojša Ilić, Tihomir Stanić, Dara Džokić, Milica Trifunović, Marko Grabež i Svetozar Cvetković.

Autor scenografije je Miljena Vučković, a kostima Dragica Laušević.

Jubilarno 50. izvođenje predstave „Lažljivica“

U Pozorištu Atelje 212, na Sceni Mira Trailović, 2. februara u 20 h Pedeseto izvođenje komada „Lažljivica“ Nikolaja Koljade, u prevodu Novice Antića i režiji Stefana Sablića. Premijera je odigrana 17. februara 2020.

Repertoarska politika Ateljea 212, zasnovana na praizvedbamam domaćih i stranih savremenih dramskih autora, nastavlja se postavkom ovog novog Koljadinog dela, objavljenog 2019. godine.

Nikolaj Koljada, predstavnik „gvozdenog veka“ ruske književnosti, jedan od u svetu najigranijih savremenih dramskih pisaca, i u ovoj drami izvlači iz mraka i osvetljava likove sa ruba, epizodiste koji ni u sopstvenom životu ne igraju glavne uloge.

Junakinje predstave „Lažljivica“ su dve starije žene, jedna drugoj neophodne, koje se sreću u malom, neuglednom provincijskom muzeju nacionalne istorije i nepotrebnih relikvija.

Predstava „Lažljivica“ je urnebesna, topla i duhovita priča o samoći, o potrebi za prijateljem, o prolaznosti i velikim snovima na sporednim kolosecima.

Dve lažljivice, Serafimu Margaritovnu i Margaritu Serafimovnu, igraju Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović.

Foto: Boško Đorđević

Post Views: 5

Originalni tekst