Predstoje kritični dani u višestrukim pravnim bitkama Donalda Trampa, piše CNN.

Neposredne presude i suđenja koja nadolaze mogli bi se pokazati sudbonosnima za kampanju republikanskog kandidata 2024. i njegovo lično bogatstvo.

Ovlašćenja i ograničenja predsedništva, pa čak i američka ustavna demokratija, biće oblikovani onim što će se sledeće desiti.

Sukob između novembarskih predsedničkih izbora i Trampovog izuzetnog spleta pravnih obaveza, suđenja, sudskih žalbi i testova vladavine prava se produbljuje kako on pooštrava stisak na republikansku nominaciju, prenosi Danas.

Nekoliko građanskih slučajeva ide ka zaključcima, sa bolnim finansijskim posledicama po bivšeg predsednika. Ali sve je više znakova da bi njegova strategija odlaganja, osmišljena da odloži punu odgovornost do izbora, mogla da deluje na nekoliko kriminalnih frontova.

A najviše sudije u zemlji se sada bore sa posledicama Trampovih pokušaja da zategne zaštitne ograde političkog sistema do svojih granica.

Tramp, njegovi advokati, njegovi politički protivnici i ustavni naučnici spremni su za ogroman razvoj događaja.

Vrhovni sud će u četvrtak saslušati usmene argumente o odluci Vrhovnog suda Kolorada da izbaci Trampa sa glasačkog listića u skladu sa zabranom 14. amandmana na pobunjenike.

Ovo je usledilo nakon napada njegovih pristalica 6. januara 2021, podstaknuti njegovim lažnim tvrdnjama o izbornoj prevari 2020. Slučaj ima veliki značaj za izbore 2024. i za to kako će se budući izbori odvijati.

Vrhovni sud nije imao drugog izbora osim da se uključi jer je nekoliko država zauzelo suprotan stav i odbilo da ukloni Trampa sa glasačkih listića, a različite pravne odluke prete da izazovu nacionalni izborni haos.

Država Mejn je preduzela sličan korak kao Kolorado, ali taj slučaj još nije stigao do Vrhovnog suda SAD. Slučaj u Koloradu se u početku gledao kao na dugu šansu da ide protiv Trampa, ali nalet podnesaka Vrhovnom sudu od istoričara i pravnih naučnika pokazuje da sudijama neće biti lako da donesu novu presudu kojom se ovo pitanje odbacuje.

Ključno je da li se amandman iz doba građanskog rata odnosi na predsednike i da li zahteva da sud ili Kongres donese odluku o presudama o pobuni. Trampove pristalice koriste ovaj slučaj da opovrgnu tvrdnje njegovih kritičara da on predstavlja pretnju demokratiji, tvrdeći da je njegovo izbacivanje sa glasačkog listića direktna uvreda za birače i primer mešanja u izbore.

Još jedno veliko ustavno pitanje je u limbu čekajući odluku federalnog apelacionog suda u Vašingtonu, u vezi sa Trampovim širokim tvrdnjama o predsedničkom imunitetu, za koje tvrdi da ga štite od krivičnog gonjenja zbog njegovih pokušaja da poništi izbore 2020.

U širem smislu, Trampovi pozivi na neograničenu predsedničku moć imaju ogromne implikacije na to kako bi se on mogao ponašati u drugom mandatu i transformisati domet samog predsedništva.

Sve je više znakova da bi prvo od četiri krivična suđenja sa kojima bi se Tramp trebalo suočiti moglo biti zbog navodnog pokušaja da obmane birače na izborima 2016. u pogledu tihe isplate novca glumici filmova za odrasle Stormi Danijels.

Slučaj, koji je pokrenuo okružni tužilac Menhetna Alvin Breg, mnogi pravni stručnjaci vide kao najmanju od kriminalnih pretnji sa kojima se Tramp suočava i stoga bi mogao da igra u njegovim političkim tvrdnjama da je proganjan iz političkih razloga – narativ koji bi takođe mogao da oblikuje ishod drugih krivičnih suđenja.

Još jedno federalno suđenje Trampu, zbog njegovog navodnog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima i opstrukcije u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago, nominalno je zakazano za maj.

Trampovi slučajevi predstavljaju nacionalnu krizu bez presedana

S obzirom na vrtlog kontroverze koja uvek besni oko bivšeg predsednika i svakodnevnu bubnjanje sudskih sporova koji se odvijaju postepeno, često je lako prevideti zapanjujuću stvarnost trenutka i implikacije koje ona ima za predstojeće izbore i dalje.

Kontinuirana održivost bivšeg predsednika uprkos dubini problema sa kojima se suočava svedoči o njegovoj izvanrednoj transformaciji. To takođe govori o njegovoj veštini izbegavanja sopstvene opasnosti u narativu o političkom progonu koji je samo čvršće vezao njegove verne pristalice za njegov pokret „Učinimo Ameriku ponovo velikom“.

Trampova sposobnost da odloži odgovornost taktikom pravnog odlaganja i demagoškim presudama protiv njega sada će pomoći da se odluči da li može da izvede komplikovaniju misiju smanjenja uticaja njegovih suđenja među glasačima na opštim izborima u novembru.

Trampova poslednja rivalka bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, sada tvrdi da Trampove pravne zavrzlame čine katastrofalnim izborom za njenu stranku jer je potrošio više od 50 miliona dolara iz odbora za političke akcije na pravne takse.

Hejli je za CNN kazala da je „problem“ što će Tramp ove godine provoditi više vremena u sudnici nego u kampanji.

„Mislim da američki narod zaslužuje da zna koji su od ovih slučajeva legitimni, a koji nisu“, rekla je Hejli. „Imamo zemlju u neredu i svet u plamenu. Potreban nam je predsednik koji će nam dati osam godina fokusa i discipline, a ne onaj koji će sedeti tu i blebetati o tome kako je žrtva“.

Kako Tramp rasteže pravni sistem i šta kaže o mogućem drugom mandatu

Postoji zajednička nit kroz sve Trampove sukobe sa pravnim sistemom koji se odnosi na njegovo lično ponašanje i njegovo političko ponašanje i težnje: nespremnost da se potčini pravilima koja ograničavaju svakog drugog Amerikanca.

U svom suđenju Tramp se često ponašao nepoštovanjem prema sudovima i njihovim službenicima. Organizovao je napade besa i odlaske koje su pokazivale prezir sa kojim gleda na pravni sistem.

Tramp obećava da će biti drugi mandat posvećen „odmazdi“. Na primer, na mitingu u Mančesteru, u Nju Hempširu, prošlog meseca, Tramp je tvrdio „moraćete da dozvolite predsedniku — bilo kom predsedniku — da ima imunitet kako bi taj predsednik mogao da deluje i radi ono što oseća i šta njegova grupa savetnici smatraju da je to apsolutno ispravna stvar.” Dodao je: „U suprotnom, imaćete predsednike koji su potpuno impotentni i već nam ih je dosta“.

Trampovo zalaganje za ovlašćenja koja nisu imali svi prethodni predsednici predstavlja direktan izazov američkim osnivačkim idealima jer je zemlja rođena na odbijanju neprikosnovene ličnosti izvršne vlasti.

Oduzimanje moći bivšeg predsednika u svetlu njegovog napada na izbore 2020. u pokušaju da ostane na vlasti navodi predsednika Džoa Bajdena da svoju kampanju usmeri u borbu za spas demokratije.

„Ovo nije samo kampanja. Ovo je više misija, ne možemo, ne možemo, ne možemo izgubiti ovu kampanju, za dobrobit zemlje“, rekao je u subotu radnicima kampanje u Vilmingtonu u Delaveru.

Svojim pravnim manevrima, Tramp pokazuje da takođe razume implikacije ovih izbora – onih koji bi mu kao predsedniku mogli dati značajna ovlašćenja da se nosi sa ili odbaci mnoge pravne pretnje sa kojima se suočava i da se ponaša na funkciji bez buduće odgovornosti.

Post Views: 17

Originalni tekst