ZF Grupa, globalni tehnološki lider u proizvodnji i isporuci sistema za mobilnost sledeće generacija i industrijsku tehnologiju, uspešno posluje u Srbiji više od 5 godina. Kompanija ima trenutno skoro 1900 zaposlenih u čitavoj zemlji, a postoje planovi i za dalje širenje. 

„Od 2018. godine ZF grupa je uložila preko 247 miliona evra u razvoj proizvodnih i inženjerskih pogona u Srbiji”, kaže Milan Grujić, generalni direktor ZF Serbia. „Prema lokalnim podacima o izvozu, kompanija ZF Serbia postala je jedna od najistaknutijih i najbrže rastućih kompanija u zemlji, koja je rangirana kao četvrti najveći izvoznik u 2023. godini”, dodaje on.

Nakon 5 godina brzog rasta, kompanija ZF Serbia posluje u dva visokotehnološka proizvodna pogona i dva inženjerska centra. 

Kompanija se kontinuirano razvija od osnivanja i početka izgradnje prve proizvodne lokacije u Pančevu 2018. godine. Od 2019, kompanija ZF Serbia proizvodi napredne komponente na polju elektromobilnosti, npr. električne pogone kao i ručice menjača, E-motore i mikroprekidače za širok spektar vozila. Krajem 2023, broj proizvedenih jedinica u fabrici premašio je 490 miliona. 

ZF je 2022. godine najavio izgradnju druge proizvodne jedinice u Pančevu. Investicija vredna 238 miliona evra predstavlja značajnu prekretnicu za ZF Serbia i označava jednu od najvećih investicija u javno-privatnu saradnju u zemlji. Nova lokacija će se fokusirati na proizvodnju energetske elektronike za hibridna kao i baterijska električna vozila, za primenu kod premijum i sportskih automobila. 

Proizvodni objekat ZF Serbia u Pančevu je najnovija i jedna od najdinamičnijih lokacija za proizvodnju elektrifikovanih pogonskih sistema ZF-a u istočnoj Evropi. Nalazi se na zemljištu od 20 hektara u severnoj industrijskoj zoni Pančeva, pri čemu proizvodni pogon obuhvata 58.000 m2, a istraživački i razvojni centar 6.500m2

Fokus je na održivosti i proizvodnji bez emisija

,,Sa ponosom mogu da kažem da je naš novi proizvodni pogon u Pančevu prvi „greenfild“ objekat tog tipa sa nultom emisijom CO2 u okviru naše divizije koja se bavi proizvodnjom električnih pogonskih sistema. Objekat je završen prošle godine i energetski je naročito efiksan.” – naglašava Milan Grujić. 

Celokupno postrojenje kompanije ZF u Pančevu, uključujući dva proizvodna pogona i inženjerski centar, u potpunosti će neutralisati emisiju CO2 do 2025. godine. To će se ostvariti pomoću većeg broja održivih i energetski efikasnih rešenja, uključujući instalaciju fotonaponskih panela i toplotnih pumpi za proizvodnju energije i toplote na samoj lokaciji, što će omogućiti eliminaciju potrošnje gasa.  Takav pristup je od naročite prednosti za kompaniju, ali i za društvo i građane Pančeva i Srbije. 

Vodeći regionalni istraživački i razvojni centar ZF Serbia nije samo proizvodni pogon od suštinske važnosti za ZF Grupu u Evropi, već je i renomirani istraživački i razvojni centar. U Pančevu se nalazi i jedan od najnaprednijih istraživačko-razvojnih objekata u Srbiji – ZF Tech centar. Otvoren je 2021. godine i prostire se na 6.500 kvadratnih metara, a čine ga laboratorije, kancelarije i prostor za konferencije. Multidisciplinarni, međunarodni inženjerski tim u ZF Tech centru pretežno se fokusira na dizajniranje i razvoj električnih pogona i pogonskih osovina, kalibraciju softvera, testiranje i validaciju. 

Od početka 2022. godine ZF Serbia sarađuje sa Naučno-tehnološkim parkom (NTP) u Novom Sadu. Na novoj lokaciji za istraživanje i razvoj, inženjeri ZF-a rade na razvoju sveobuhvatnih softverskih i hardverskih rešenja za pogonske sisteme električnih vozila. Preko 200 zaposlenih radi u oblasti istraživanja i razvoja.   

Partnerstvo sa obrazovnim institucijama radi podsticanja inovacija
ZF Serbia aktivno sarađuje sa školama i obrazovnim institucijama širom Srbije i na taj način poziva mlade mehaničare i inženjere da započnu karijeru unutar industrije. Kompanija sarađuje sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Fakultetom tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Mašinskom školom u Pančevu. Univerziteti iz Kragujevca i Niša takođe sarađuju sa kompanijom.

Post Views: 11

Originalni tekst