Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Kijev želi da sarađuje sa zemljama poput Kine koje imaju „uticaj na Rusiju“. Ova izjava, poziv je Pekingu da prisustvuje mirovnim pregovorima sledećeg meseca.

Zelenski je dodao da ga je kineski lider Si Đinping u telefonskom razgovoru uverio da Peking podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Ovo je rečeno u intervjuu novinskoj agenciji AFP, direktno nakon dvodnevne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini, tokom koje su dve zemlje obećale dublju stratešku saradnju.

Peking nikada nije osudio rusku invaziju u februaru 2022. godine, umesto toga je tvrdio da je neutralan u sukobu, a objavio je i nejasno formulisan stav od 12 tačaka o njegovom rešenju.

Uoči očekivanih mirovnih pregovora u Švajcarskoj sledećeg meseca, Si Đinping je pozvao na pregovore i iznošenje novih stavova obe strane.

„Angažovanje globalnih igrača kao što je Kina je ključno jer oni imaju uticaj na Rusiju, a što više takvih zemalja imamo na našoj strani…“, rekao je Zelenski.

Uzimajući u obzir obećanja, koja mu je Si Đinping, kako kaže, dao telefonom, o teritorijalnom integritetu, Zelenski je dodao da „je siguran da ih Kina podržava, ali šta će uraditi, tek ćemo videti“.

Jedini telefonski razgovor između Zelenskog i kineskog lidera, za koji je poznato da se održao, bio je u aprilu prošle godine, piše AP.

Zelenski je rekao da bi voleo da vidi Kinu na međunarodnim pregovorima u Švajcarskoj sledećeg meseca, čiji je cilj otvaranje puta mirovnom procesu u Ukrajini. Samit je do sada privukao delegacije iz više od 50 zemalja, javio je Rojters u četvrtak.

Kina se nije obavezala na prisustvo, iako je njen ambasador u Švajcarskoj Vang Šiting rekao u martu da Peking razmatra učešće.

Rusija nije bila prisutna ni u jednoj od četiri runde međunarodnih mirovnih pregovora koje su do sada vođene, a neće ni u ovoj. Kina je prisustvovala jednom, čiji je domaćin bio njen sve bliži strateški partner Saudijska Arabija.

Tokom nedavnog šestodnevnog putovanja u Evropu, Si Đinping je odbacio optužbe da njegova zemlja podržava ruski rat u Ukrajini, rekavši da se Kina „protivi novom Hladnom ratu.”

Kineski lider je, sledeći francuskog predsednika, pozvao na „olimpijsko primirje dve zemlje“.

Zelenski je, međutim, izrazio skepticizam u pogledu predloga Pekinga o prekidu vatre: „Nemamo nikakve garancije“.

„Čak i ako zamislimo da imamo neku vrstu olimpijskog primirja na dve nedelje i svi ga poštuju, recite mi, rekao sam Makronu, kako možemo da sprečimo Rusiju da pošalje svoje trupe na našu teritoriju?“

„Postoji rizik da, iako im ne uzvratimo i ne zaustavimo ih artiljerijskom vatrom, jednostavno dovedu svoju vojsku i još više teške vojne opreme na našu teritoriju“, zaključio je Zelenski.

Post Views: 24

Originalni tekst