Predsednik Ukrajine Volodimir Zeleneski izjavio je danas na Samitu o Ukrajni u Tirani da ne sme biti Evrope razliitih dostojanstava u kojoj neko zasluuje bezbednost i suverenitet dok se tua borba za mir ignorie.

On je rekao da sve ono to ini saveznike dobrim partnerima, ini predsednika Rusije Vladimira Putina slabijim i da je jako vano za sve slobodne drave da Moskva izgubi rat.

Svi mi jednako zasluujemo da budemo deo Evropske unije. Moramo nastaviti da razvijamo nae dobrosusedske odnose u logistici i infrastrukturi, u trgovinskim i energetskim odnosima, u politici, u suprotstavljanju ruskim dezinformacijama i ruskim pokuajima da destabilizuju nae politike sisteme.

Ukrajinski predsednikje dodao da svaka drava koja se dri principa Evropske unije i koja eli da bude lanica zasluuje punu integraciju u blok od 27 drava.

Ukrajina podrava va put ka lanstu u EU i zahvalna je vaoj podrci Kijevu na njegovom putu, kazao je on.

Zelenski je pozvao drave da budu jedinstvene u podrci njegovoj Formuli za mir.

Zbog toga Putin toliko ulae u svoju propagandnu koja stvara podele i krize, on tano zna ta slui njegovim interesima. Moramo da vidimo ta je ono to ide u nau korist i za nae interese kako bismo uspeli da se zatitmo, rekao je on.

U Kongresnoj palati u Tirani danas je poeo Samit za Ukrajinu koji je, uz predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, okupio lidere zemalja jugoistone Evrope i zvaninike EU.

Zelenski i Rama, kao domain skupa, zajedno su doekivali uesnike ispred Kongresne palate u Tirani.

Post Views: 5

Originalni tekst