Skupština Jadranske lige izglasala je ulazak Dubaija, prenosi Mozzart Sport. Devet od 11 članova vlasničke strukture glasalo je „za“, dok čelnici Budućnosti nisu bili prisutni na sednici održanoj u Zagrebu. Partizan nije glasao protiv, ali ni za ulazak ovog ambicioznog projekta.

Sastanak klubova počeo je u podne, a posle skoro dva sata rasprave definitivno je doneta odluka da se Dubaiju otvore vrata regionalnog takmičenja počev od jeseni. To znači da će klub iz UAE biti deo ABA lige u periodu od sezone 2024/25, do 2026/27. Uz mogućnost produžetka saradnje.

Podsetimo, klub sa Bliskog istoka bio je spreman da plati 1.500.000 dolara za jednu sezonu, odnosno 4.500.000 dolara za trogodišnji boravak u ABA ligi, ali je Skupština tražila da se finansijska ponuda unapredi, što je bio jedan od razloga pomeranja dana konačne odluke.

Posle završenog glasanja u ABA ligi, Dubai sada čeka da dobije zvaničan status u Evroligi. Prema prvim informacijama, Dubai bi odigrao jednu sezonu u Evrokupu, posle čega bi se uključio u elitno takmičenje. Takođe, postoje uverenja da ulazak ovog projekta u košarkaški region neće uticati na status drugih klubova iz istog u Evroligi i Evrokupu.

Portal Nova sport navodi da je imao uvid u dopis koji je Dubai poslao članovima i klubovima deoničarima ABA ligi, a koji su potpisali Đorđe Đoković, brat najboljeg tenisera sveta, i Dejan Kamenjašević.

Po ovoj informaciji, novčana ponuda kluba iz UAE iznosi 1.700.000 evra po sezoni, što znači da je uvećana za 200.000 evra u odnosu na prethodnu ponudu.

Iz kluba su takođe naveli kako vode intenzivne pregovore oko dobijanja najbolje moguće ponude i ugovora za TV prava, takođe od sezone 2024/25, kao i da će njihov ulazak u regionalnu košarku privući nove sponzore i parternstva.

Posebno je naglašeno kako je učešće i igranje Dubaija u Evrokupu i Evroligi ne utiče na timove ABA lige, odnosno da se za igranje u elitnim evropskim takmičenjima neće boriti na osnovu plasmana na Jadranu.

Post Views: 93

Originalni tekst