Engleski mediji su nekoliko minuta nakon završetka utakmice Srbije i njihove reprezentacije, u okviru prvog kola grupne faze Evropskog prvenstva, zaokružili sve što je o toj utakmici suvislo moglo da se napiše. Samo dve reči u naslovima: “Just Jude”.

Jedino vredno pomena za Engleze bilo je to kako je Džud Belingem odigrao utakmicu protiv Srbije (i to samo prvo poluvreme), dok je u Srbiji bilo mnogo više razloga za radost, uprkos porazu. Opravdano?

U drugoj epizodi specijala podkasta Najopasniji rezultat o Evropskom prvenstvu, trojac Velikih priča– Vlada Novaković, Saša Ibrulj i Uroš Jovičić – odgovorio je i na ovo i na brojna druga pitanja.

Jedno od najvažnijih pitanja je i to – koliko je važan ovaj trenutak i atmosfera koja se kreira oko reprezentacije?

Opšti utisak posle utakmice sa Engleskom je da se Srbija nije obrukala. Po naslovima medija moglo se pročitati i da je bila „hrabra“. Iako objektivno nije pipnula loptu (doslovno) u prvih šest minuta utakmice, a za prvih 20 je kompletirala 29 dodavanja. Iako je u protivničku trećinu ulazila na svakih 2 i po minuta. Iako nije imala nijednu ozbiljnu, pravu šansu.

Uprkos svemu tome, taj opšti utisak – stoji.

Srbija je prihvatila to što je Engleska želela da joj da (posed i kontrolu) i u nastavak takmičenja ulazi sa solidnim šansama za prolaz, ako posao uradi na pravi način. Jer i Slovence i Dance tek čeka duel sa Englezima, a Srbija je iz te utakmice izašla samo sa minus jedan gol razlikom.

Međutim, da bi posao mogao da bude završen „na pravi način“ u naredne dve utakmice, bilo bi pogrešno reći – sada će nam biti lakše. Jer neće.

Slovenci će verovatno kao i Englezi prepustiti Srbiji loptu i kontrolu u dobrom delu utakmice, ali će verovatno pokazati mnogo više kontraških ambicija. Uz resurse koji su za to jako dobri. Danci verovatno neće Srbiji dati loptu, a pitanje je ko će uspeti u toj utakmici da uspostavi kontrolu.

Ne samo da će uslovi i kontekst biti drugačiji, nego će biti drugačiji i mentalni pristup reprezentacije Srbije. A ne bi smeo da bude. Iako navijači prizivaju velike pobede i žale, neobjektivno, što Englezi nisu poraženi.

Da je Srbija primila 4 ili 5 golova, ne bi bilo nikakve euforije i čitav tim i javnost (što je, istina, manje važno), ostali bi na zemlji. Ovo je mnogo bolji scenario, sa mnogo većim rizikom po naš mentalitet.

Srbija protiv Engleske nije izgubila obraz, izgubila je utakmicu. Ali ne bi smela zbog toga da izgubi prisebnost.

Post Views: 10

Originalni tekst