UNICEF u Srbiji i kompanija Yettel nastavljaju dugogodišnju saradnju u cilju daljeg jačanja povezanosti škola na internetu i unapređenja digitalne pismenosti učenika, nastavnika i roditelja.

Oslanjajući se na rezultate i resurse koji su razvijeni u prethodnom periodu, UNICEF i Yettel nastojaće da se, kroz novo partnerstvo, unaprede digitalne veštine dece, ojača znanje roditelja kako da zaštite decu od rizika i promoviše bezbedno korišćenje interneta kroz sistem obrazovanja.

,,Jednak pristup digitalnim tehnologijama i digitalne kompetencije predstavljaju važnu investiciju koja donosi dobrobit učenicima i razvoju celog društva. Škole koje imaju pristup internetu predstavljaju centre za šire učenje i unapređenje digitalne pismenosti zajednica. Saradnja sa kompanijom Yettel ima veliki značaj za kvalitetne promene koje želimo da ostvarimo kako bi obezbedili pristup kvalitetnom obrazovanju i stvorili prilike za svako dete“, istakla je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEFa u Srbiji.

Kroz nastavak partnerstva između UNICEFa i Yettela, predviđeno je da 4500 dece u 30 škola širom Srbije unapredi znanje u oblasti digitalne pismenosti. Razvijene i testirane obuke i materijali biće uključeni u obrazovni sistem i korišćeni dalje za razvoj digitalnih veština 60.000 učenika, roditelja i nastavnika.

Ovaj projekat oslanja se na višegodišnju saradnju UNICEFa i Yettela, kroz programe „Premošćavanje digitalnog jaza“ i „Bezbedan net za celu porodicu“. Rezultati ovih projekata su osnovani klubovi za učenje, biblioteke digitalnih tehnologija, obuke za nastavnike, edukativni materijali za bezbedno korišćenje interneta, i tako dalje. U cilju premošćavanja digitalnog jaza, Yettel je produžio i besplatno korišćenje interneta za 2200 SIM kartica tokom naredne dve godine za 30 škola u Srbiji.

Inkluzivno obrazovanje, u kome sva deca, bez obzira na okolnosti, imaju iste uslove za učenje i razvoj, preduslov je za bolju budućnost. Verujemo da je pouzdana i pristupačna povezanost pravi način da svako dete dobije jednaku šansu da razvije veštine neophodne za budućnost. Saradnja sa organizacijama koje dele  naše vrednosti nam je važna, zato nastavljamo dugogodišnje partnerstvo sa UNICEF-om. Uveren sam da ćemo zajedno značajno doprineti daljem razvoju digitalnih veština dece, nastavnika i roditelja,“ rekao je Goran Vasić, izvrši direktor korporativnih poslova u Yettelu.

UNICEF će nastaviti da i dalje podržava korišćenje obrazovnih digitalnih tehnologija u cilju unapređivanja prilika za učenje svih đaka, jačanje ekspertize nastavnika i dalje jačanje i modernizaciju inkluzivnog obrazovanja.

Post Views: 20

Originalni tekst