I peta utakmica Evropskog prvenstva u Nemačkoj prošla je bez iznenađenja, jer je Holandija, savladavši reprezentaciju Poljske rezultatom 2:1, opravdala ulogu ubedljivog favorita.

Iako su Poljaci bili ekipa koja je bolje otvorila utakmicu, te zahvaljujući golu koji je Adam Buksa postigao nakon savršenog kornera Pjotra Zjelinskog poveli već od 16. minuta, Holanđani su veoma brzo uspeli da uspostave kontrolu i meč „navedu na svoju vodenicu“. Ili vetrenjaču.

Samo desetak minuta nakon što je Buks Poljskoj doneo minimalnu prednost, mladi napadač Liverpula Kodi Gakpo uspeo je da, uz pomoć jednog od defanzivaca protivničke ekipe, savlada Ščensnog.

Do kraja poluvremena nizale su se šanse Holanđana, popularne „lale“ su stezale obruč oko Ščensnijevog gola, ali je Juventusov čuvar mreže uspešno odolevao protivničkim naletima i pokazao zašto se s pravom smatra jednim od najboljih golmana sveta.

Slično je izgledalo drugo poluvreme, Holanađani su stvarali šansu za šansom, ali nikako nisu uspevali da prelome u svoju korist. Sve dok Ronald Kuman nije načinio duplu izmenu, izbacivši iz igre Memfisa Depaja i strelca jedinog gola Gakpa, i ubacivši umesto njih Veghorsta i Frimponga.

Reakcija je bila ekspresna. Samo jedan dodir s loptom i dva minuta provedena u igri bili su dovoljni Vegorstu da narandžasti deo tribina na stadionu u Hamburgu baci u potpuni trans. Holandija je stigla do preokreta, strpavši sva 3 boda u džep.

Drugi meč grupe D, onaj između Francuske i Austrije, igra se sutra od 21 čas. U narednoj rundi grupne faze takmičenja, Holandija će 21. juna na megdan Francuzima, dok će Poljska, ukoliko želi da dođe do prvih bodova na turniru, morati da bude bolja od Austrije.

Post Views: 14

Originalni tekst