Betadanas 22:47

UNS poželeo sreću Asanžu, sutra ključna odluka Višeg suda u Londonu 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Međunarodni pravni tim koji zastupa Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, obavestio je novinarske organizacije da će Viši sud u Londonu sutra saopštiti svoju odluku u 10.30 časova, sat kasnije po beogradskom, koja je ključna.

„Ako Asanžu bude odbijena dozvola za žalbu, suočiće se sa ekstradicijom Sjedinjenim Američkim Državama jer će domaći pravni lekovi biti iscrpljeni“, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS), koje je poželelo sreću Asanžu i zahvalio njegovom timu na dosadašnjim informacijama.

Kako je UNS naveo, tri scenarija su sutra moguća.

Prvi je da veće koje čine dvoje sudija odbije dozvolu za žalbu po svim osnovama. U tom slučaju su sve pravne radnje u Ujedinjenom Кraljevstvu iscrpljene.

Drugi je da veće od dvoje sudija odobri dozvolu za žalbu po svim osnovama, tada će Asanžova žalba biti razmatrana od Višeg suda.

Veće od dvoje sudija dozvoljava žalbu po jednom ili nekom od osnova, bio bi treći scenario. Viši sud bi zatim saslušao žalbu po tim osnovama, dok bi pravni lekovi bili iscrpljeni po drugim.

UNS dodelilo je, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, nagradu „Zora“ za slobodu medija osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu 2011. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Društvo

Originalni tekst