Žestoke borbe vode se na novom ratnom frontu u Harkovskoj oblasti. Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je da se spremaju za „teške“ borbe u toj oblasti, kao i da je to područje sukoba prošireno za oko sedamdeset kilometara.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, u međuvremenu, izjavio je da se situacija stabilizovala u Harkovu, ali da su ruske snage napredovale po dubini deset kilometara u tom regionu, prenosi RTS.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok, istovremeno, upozorila je da je Kijevu za borbu potrebno više oružja velikog dometa, jer je dramatična situacija na bojnom polju u istočnom delu Ukrajina.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su za nedelju dana ruske snage preuzele kontrolu nad 12 naselja u regionu Harkova.

Ruski predsednik Vladimir Putin, međutim, istakao je da moskovske snage stvaraju tampon-zonu za zaštitu ruskih pograničnih regiona, ali da trenutno nema planova za zauzimanje Harkova.

Za to vreme, Mađarska je uložila veto u Savetu Evrope na rezoluciju kojom se za jedini predlog za mir u Ukrajini priznaje plan predsednika te države Volodimira Zelenskog.

Post Views: 6

Originalni tekst