RAT u Ukrajini, odnosno „Specijalna vojna operacija“ kako to Rusija naziva, jo jednom je u prvi plan izbacio i sport. Jer, iako najnovije vesti na temu „sportske sankcije Rusima“ uopte nisu naivne kada se radi o pomenutoj dravi, poslednja deavanja vezana za Meunarodni olimpijski komitet (MOK) i Sud za sportsku arbitrau u Lozani (CAS) moda dovedu do burne reakcije Ukrajine.

:    ,          2024

Foto: Piksabej

Dok dobar deo sveta prati ta se deava na drugu godinjicu ovogo sukoba (najnovije vesti iz Ukrajine uivo moete da pratite na posebnoj stranici portala „Novosti“ – kliknite OVDE), sve su zanimljivija deavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Podsetimo najpre na poslednju informaciju koja je razbesnela rusku javnost:

Sud za sportsku arbitrau u Lozani odbio je albu Rusije na suspenziju iz Meunarodnog olimpijskog komiteta. MOK je suspendovao Rusiju u oktobru prole godine nakon to je Olimpijski komitet Rusije (OKR) pridruio u svoje lanstvo olimpijske savete Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporoja.

U obrazloenju MOK-a, suspenzija je usledila jer „predstavlja krenje Olimpijske povelje i naruavanje teritorijalnog integriteta“ ukrajinskog Nacionalnog olimpijskog komiteta.

Nakon ratnih sukoba u Ukrajini ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je da se takmie na meunarodnom nivou, ali prole godine ta kazna je ublaena i dozvoljeno je takmienje u individualnim sportovima, bez zastave, grba i himne. U toj odluci MOK je naveo da sportisti ne bi trebalo da budu kanjeni za postupke svojih vlada, ali iako su Rusi sada besni zbog odluke iz Lozane, ljuti su i dalje i Ukrajinci.

Razlog?

injenica da je ostavljena mogunost da ak i jedan jedini ruski sportista tamo uestvuje.

Ovako je o tome izvestila ruska agencija „RIA Novosti“:

– Ukrajina moe da odustane od uea na Olimpijskim igrama zbog bilo kakve dozvole Rusima. U tamonjem (ukrajinskom) ministarstvu sportova nikako da bude mira. Ministar omladine i sporta Matvej Bednij je primetio da ako u Kijevu vide „nekonstruktivnu poziciju“ MOK-a, „koji bude podravao uee Rusa, u tom sluaju uee Ukrajinaca nije mogue – pie pomenuta agencija, dodajui pitanje:

„I oni ove uslove nazivaju podrku Rusima?“, a pritom misle na sledei propis MOK-a:

  • Ruskim sportistima koji su proli kvalifikacije u svojim sportovima doputa se uee na Igrama u Parizu 2024, ali u neutralnom statusu. Dakle, bez opreme na kojoj pie Rusija, opreme koja pritom nije u bojama ruske zastave, ali i bez grba, zastave i himne Ruske Federacije tokom nadmetanja;
  • U ovom trenutku 11 sportista iz pomenute dve drave ispunjava uslove za uee, njih osam iz Rusije i tri iz Belorusije;
  • Doputa se uee takmiaara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;
  • „Veoma ogranien broj“ ruskih sportista sme na kraju da bude kvalifikovan za Olimpijske igre 2024;
  • Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmienjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za olimijske igre Pariz 2024, ukljuujui olimpijsko selo, ali i tribine;
  • Sportisti iz Rusije duni su da potpiu dokument u kome se navode uslovi za uee, a u njemu se navodi i uvaavanje Olimpijske povelje, ukljuujui i „mirovnu misiju olimpijskog pokreta“.
  • Sportisti koji podravaju aktuelna deava u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije nee biti dozvoljen dolak na pariske Igre;
  • Rusima koji ele na Igre je zabranjeno da uestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znai da ne mogu da se takmie u nacionalnim ampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli.

Na sve to, Meunarodni olimpijski komitet je nedavno doneo odluku i da, ak i ako neki ruski sportista ispuni sve ove uslove, odnosno pristane na pomenute ultimatume, moda ipak ne dobije „zeleno svetlo“ za nastup u Parizu, jer e o tome ko od Rusa sme a ko ne sme na te Olimpijske igre – odluivati posebna komisija „za podobnost“.

Olimpijski komitet Rusije upozorio svoje sportiste

Posle najnovije loe vesti za ruski sport, ove iz Lozane, OKR je upozorio svoje sportiste: „nije iskljueno da e MOK uvesti nove, dodatne parametre koje morate da ispunite da biste se takmiili u Parizu, a ak i sa ovim sadanjim, poniavajuim kriterijumima, moete doi u situaciju da (ako na te uslove pristanete, prim. prev.) krite zakone Ruske Federacije“.

Da li e posle ovakvog upoorenja ruski sportistiuopte otii na Igre li ne, ostaje da se vidi, ba kao i kako e na eventualni odlazak – reagovati Ukrajina, odnosno da li e pribei bojkotu. Ono to je zasad jedino sigurno, to je da trofejni ruski sport, gimnastika, nee imati predstavnike u Parizu, jer su svih pojedinci koji ine reprezentaciju Rusije – odbili da se prijave za uee na Igrama, jer im ne pada na pamet da pristanu na pomenute uslove o odricanju od sopstvenog identiteta.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, „Boe pravde“, zagrmi u Rusiji…

BONUS SADRAJ

Knjiga o naem asu koja je izazvala veliku panju nosi naziv „Novak, pariske prie„. Proite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada nevienim fotografijamapredstavljen je ivot slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poruite jo danas ovo remek-delo koje e vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporuujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vaim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst