PROTIV tri ekipe u 11 utakmica – samo jedna pobeda u 21. veku. Takav je bilans reprezentacije Srbije od 2000. protiv Španije, Danske i Švajcarske, rivala u grupi u četvrtom izdanju Lige nacija.

У 21. ВЕКУ ЈЕДНА ПОБЕДА: Учинак Србије против ривала у Лици нација

Foto: N. Skenderija

Još otkako su „orlovi“ izborili plasman u elitnu A diviziju, postalo je jasno da ih očekuju znatno teži i atraktivniji izazovi nego u prethodnim izdanjima, a pregled međusobnih okršaja nakon žreba, to je samo i potvrdio.

– Mislim da imamo šanse da budemo među dve selekcije u grupi i da idemo u četvrtfinale. Po kvalitetu koji posedujemo, verujem da možemo to da ostvarimo. Lepo je biti u ovom društvu najboljih evropskih selekcija – istakao je prvi čovek FSS Dragan Džajić.

Srbija će novu epizodu u Ligi nacija otvoriti protiv Španije u Beogradu 5. septembra 2024, dok će zavesu spustiti takođe na domaćem terenu, protiv Danske (18. novembar). Pobedu protiv Španije, navijači reprezentacije, čekaju još od SP u Italiji 1990. gde je simultanka aktuelnog selektora Dragana Stojkovića, tada dvostrukog strelca, bacila „furiju“ na leđa (2:1).

Dvojac ide u četvrtfinale

ZAVRŠNICA Lige nacija u ovom ciklusu igraće se u drugačijem formatu. Umesto jedne, sada će po dve najbolje ekipe prolaziti iz grupe u četvrtfinale (mart 2025.). Pobednici četiri dvomeča, igraće na fajnal-foru od 4. do 8. juna 2025. Poslednjeplasirani tim u grupi čeka seliba u niži rang, a dobar učinak u LN je bitan i zbog Mundijala 2026, jer će četiri najbolje ekipe koje se ne plasiraju kroz kvalifikacije ovde dobiti drugu šansu za odlazak na Mundijal.

Od Piksijevog prosipanja magije na „Bentegodiju“, Jugoslavija, SCG, pa potom i samostalna Srbija, su na megdan Špancima izlazlile šest puta. Nijedan trijumf nije ostvaren, po tri puta smo poraženi, uz tri remija. Dva su posebno bila bitna, u kvalifikacijama za SP 2006. kada je sjajnu ekipu Španije predvođenu Raulom, Toresom, Ćavijem… ekipa Ilije Petkovića i u Beogradu (0:0), i u Madridu (1:1, gol Kežmana).

Promena grba i boje dresova

FUDBALSKA reprezentacija Srbije, vratiće stari grb sa četiri ocila koji je krasio dres A tima, pre nego što je 2022. promenjen na aktuelni sa belim orlom. Takođe, oprema će ubuduće biti u bojama zastave, crveno-plavo-belo.

I za proveru poslednje pobede nad Danskom, neophodno je otvoriti istorijske knjige na stranice iz 90-ih prošlog veka (1990, 2:0), nakon čega su usledila četiri meča i četiri glatka poraza, što govori koliko je skandinavska selekcija neugodan rival. Dance ćemo upoznati i u grupnoj fazi EP 25. juna, dok za Švajcarce, predstavljanje i nije potrebno. Sa njihovim manama, provokatorskim taktikama ali i nespornim fudbalskim kvalitetima, „orlovi“ su se upoznali na dva prethodna Mundijala, gde su nam snove uništavale upravo „sajdžije“. Protiv Švajcarske je ostvarena jedina pobeda u 21. veku (kval. za SP 2002, 2:1) ako gledamo učinak protiv rivala iz Lige nacija.

Raspored

1. KOLO 5. septembar

Danska – Švajcarska 20.45

Srbija – Španija 20.45

2. KOLO 8. septembar

Danska – Srbija 18.00

Švajcarska – Španija 20.45

3. KOLO 12. oktobar

Srbija – Švajcarska 20.45

Španija – Danska 20.45

4. KOLO 15. oktobar

Španija – Srbija 20.45

Švajcarska – Danska 20.45

5. KOLO 15. novembar

Danska – Španija 20.45

Švajcarska – Srbija 20.45

6. KOLO 18. novembar

Srbija – Danska 20.45

Španija – Švajcarska 20.45

Vrednosti timova

Španija 902

Danska 333

Srbija 272,2

Švajcarska 219,6

*U milionima evra, po „Transfermarktu“.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst