Policija je detaljnu pretragu u Banjskom Polju prekinula nakon 27 sati napora specijalnih službi da se dvogodišnja devojčica pronađe.

Rezultati dosadašnje pretrage, kako je MUP naveo u saopštenju, ukazuju na to da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara, piše Danas.

„Tokom proteklih 27 sati, u potrazi za Dankom Ilić, čiji je nestanak juče prijavljen, učestvovalo je više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova – Žandarmerija, policija opšte nadležnosti, Uprava kriminalističke policije, Uprava za tehniku, Helikopterska jedinica, Sektor za vanredne situacije, Uprava saobraćajne policije, Policijska uprava u Boru, kao i Gorska služba spasavanja i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva“, navodi MUP.

MUP je takođe juče nekoliko puta napomenuo da se i dalje nisu stekli uslovi da se policija obrati javnosti u vezi sa nestankom devojčice Danke Ilić, ali da će javnost, kada za to dođe vreme, biti upoznata sa činjenicama.

Pripadnici MUP-a i dalje legitimišu sve vozače i pregledaju njihova vozila na prilazima Banjskom Polju.

Lažna uzbuna da je Danka pronađena, MUP uputio apel medijima

U toku noći pojavila se informacija da je Danka pronađena, što se ispostavilo kao netačno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, povodom slučaja nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju, apeluje na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe.

Bezbednost i pronalazak devojčice je apsolutni prioritet koji je iznad svih drugih interesa, navodi se u saopštenju.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno rade na pronalasku devojčice kao i na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa njenim nestankom.

Smanjen broj policajaca u Banjskom polju

Vidno je smanjen broj pripadnika policije u Banjskom polju, ali patrole i dalje stoje u blizini kuće iz koje je devojčica nestala. Prilaz je dozvoljen samo rođacima.

Operativni rad policije se nastavlja. Policija proverava bazne stanice, a veštačenjem mobilnih telefona roditelja trebalo bi da se utvrdi sa kim su bili u kontaktu u periodu Dankinog nestanka, javlja RTS.

Očekuje se da budu ispitani i ljudi koji su se nalazili u blizini neposredno pre ili nakon nestanka devojčice.

Ove aktivnosti ne ukazuju na sumnju u određene osobe, već su deo intenzivirane istrage.

Hrvatska GSS ponudila pomoć

Gorska služba spasavanja Hrvatske (HGSS) uputila je zvanično pismo srpskoj Gorskoj službi spasavanja i ponudili svoje resurse i pomoć u potrazi za  devojčicom.

„Stupili smo u kontakt s kolegama iz Srbije i ponudili im svoju pomoć, stavili na raspolaganje svoje resurse. Rekli su da za sada oni nisu potrebni, no i dalje smo u stanju pripravnosti i s njima smo u kontaktu“, rekao je za Novu TV Marko Rakovac iz HGSS-a.

Izvršni načelnik HGSS Marko Rakovac naveo je da su se srpske kolege zahvalile i prenele sadržinu pisma Žandarmeriji koja vodi potragu, a da će u međuvremenu priradnici HGSS biti u pripravnosti.

Kako prepoznati devojčicu ukoliko je vidite i kome da prijavite?

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je u utorak oko 13.45 sati u Banjskom polju kod Bora, a u potragu za devojčicom uključile su se sve dežurne službe MUP.

Majka je nestanak deteta prijavila oko 15 časova.

Roditelji apeluju na sve one koji imaju bilo kakvu informaciju ili vide negde Danku da obaveste policiju na broj 192 ili da se jave na broj telefona 0652816041.

Nestala devojčica ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

U trenutku nestanka imala je maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone, crne patike i kosu vezanu u rep.

Ona je nestala u Boru, tačnije Banjskom polju, a Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je pre dva dana sistem „PRONAĐI ME“.

Originalni tekst