Policija je detaljnu pretragu u Banjskom Polju prekinula nakon 27 sati napora specijalnih službi da se dvogodišnja devojčica pronađe.

Rezultati dosadašnje pretrage, kako je MUP naveo u saopštenju, ukazuju na to da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara, piše Danas.

MUP je takođe juče nekoliko puta napomenuo da se i dalje nisu stekli uslovi da se policija obrati javnosti u vezi sa nestankom devojčice Danke Ilić, ali da će javnost, kada za to dođe vreme, biti upoznata sa činjenicama.

Devojčica Danka Ilić, koja je nestala u utorak u 13.45 u borskom naselju Banjsko Polje, ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

U trenutku nestanka imala je maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone, crne patike i kosu vezanu u rep.

Ukoliko imate bilo kakve informacije pozovite policiju na broj telefona 192.

U Srbiji je zbog ovog slučaja prvi put pokrenut sistem PRONAĐI ME! koji je namenjen za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica.

„Samo smo se šalili“: Uhapšeni u BiH zbog tvrdnji o nestaloj Danki privedeni u policiju

Federalna uprava policije je večeras na lokacijama kod Ilidže i Hadžića uhapsila tri osobe koje su na društvenim mrežama tvrdile da imaju informacije u vezi sa nestankom dvogodišnje devojčice iz Srbije, Danke Ilić koja se vodi nestala i za kojom traga skoro ceo region, podseća N1 Sarajevo.

Kako se saznaje, oni su prilikom TikTok live prenosa tražili 10.000 eura da otkriju lokaciju devojčice te su tvrdili da je drže u podrumu.

Odmah po hapšenju, izjavili su da su se “samo šalili”. Svi uhapšeni su članovi jedne porodice.

Vatrogasci i policija kod kuće gde je nestala devojčica

U dvorište kuće stiglo je nekoliko policijskih vozila pod rotacijom, kao i vatrogasci. Čeka se potvrda iz policije da li ima kakvih novih tragova. Helikopter nadleće područje. Prema pisanju N1, na lice mesta je stigao i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić kako bi obišao policajce.

Teškom mehanizacijom obara se drveće u blizini kuće

Teškom mehanizacijom obara se drveće u blizini i oko dvorišta kuće iz koje je nestala devojčica, prenosi N1.

Lažna uzbuna da je Danka pronađena, MUP uputio apel medijima

U toku noći pojavila se informacija da je Danka pronađena, što se ispostavilo kao netačno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, povodom slučaja nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju, apeluje na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe.

Bezbednost i pronalazak devojčice je apsolutni prioritet koji je iznad svih drugih interesa, navodi se u saopštenju.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno rade na pronalasku devojčice kao i na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa njenim nestankom.

Smanjen broj policajaca u Banjskom polju

Vidno je smanjen broj pripadnika policije u Banjskom polju, ali patrole i dalje stoje u blizini kuće iz koje je devojčica nestala. Prilaz je dozvoljen samo rođacima.

Operativni rad policije se nastavlja. Policija proverava bazne stanice, a veštačenjem mobilnih telefona roditelja trebalo bi da se utvrdi sa kim su bili u kontaktu u periodu Dankinog nestanka, javlja RTS.

Očekuje se da budu ispitani i ljudi koji su se nalazili u blizini neposredno pre ili nakon nestanka devojčice.

Ove aktivnosti ne ukazuju na sumnju u određene osobe, već su deo intenzivirane istrage.

Hrvatska GSS ponudila pomoć

Gorska služba spasavanja Hrvatske (HGSS) uputila je zvanično pismo srpskoj Gorskoj službi spasavanja i ponudili svoje resurse i pomoć u potrazi za  devojčicom.

„Stupili smo u kontakt s kolegama iz Srbije i ponudili im svoju pomoć, stavili na raspolaganje svoje resurse. Rekli su da za sada oni nisu potrebni, no i dalje smo u stanju pripravnosti i s njima smo u kontaktu“, rekao je za Novu TV Marko Rakovac iz HGSS-a.

Izvršni načelnik HGSS Marko Rakovac naveo je da su se srpske kolege zahvalile i prenele sadržinu pisma Žandarmeriji koja vodi potragu, a da će u međuvremenu priradnici HGSS biti u pripravnosti.

Kako prepoznati devojčicu ukoliko je vidite i kome da prijavite?

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je u utorak oko 13.45 sati u Banjskom polju kod Bora, a u potragu za devojčicom uključile su se sve dežurne službe MUP.

Majka je nestanak deteta prijavila oko 15 časova.

Roditelji apeluju na sve one koji imaju bilo kakvu informaciju ili vide negde Danku da obaveste policiju na broj 192 ili da se jave na broj telefona 0652816041.

Nestala devojčica ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

U trenutku nestanka imala je maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone, crne patike i kosu vezanu u rep.

Ona je nestala u Boru, tačnije Banjskom polju, a Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je pre dva dana sistem „PRONAĐI ME“.

Originalni tekst