Nismo još uvek blizu momenta u kojem bi ruska agresija na Ukrajinu mogla da dobije svoje drugo poluvreme za pregovaračkim stolom. Više puta najavljivan scenario da ratna dejstva neće biti zaustavljena sve do ustoličenja novog predsednika SAD dobijaju sve više potvrda, mada nekoliko ozbiljnih izvora na obe strane aludira da Kremlj i Vašington imaju otvorenu vezu i da komunikacija postoji. Još smo daleko od dijaloga a kamoli pregovora, ali i jedna i druga strana opipavaju međusobno puls.

Nije rečeno da bi Donald Tramp više odgovarao Moskvi kao predvodnik suprotne strane u pregovorima, ali je izvesno da Trampov način razmišljanja ima mnogo više zajedničkih tačaka sa Putinovim od Bajdenovog. Naime, The Donald čvrsto veruje da je podela sveta na interesne zone najbolje moguće rešenje. Međutim, niko ne zna gde bi Tramp imao nameru da povuče granicu između sfera uticaja Amerike, Rusije i Kine, i tu se krije zamka za Putina. Koliko god bio drven i staromodan političar Džo Bajden, on i njegova administracija neće napraviti nijedan iracionalan ili hazarderski potez koji bi mogao da ugrozi sudbonosno svet ili deo planete, dok se to ne može reći za Trampa.

U EU još uvek postoje političke snage i deo privrednog establišmenta koji veruje ili se nada da bi po završetku rata između Rusije i Ukrajine moglo da dođe do oživljavanja plodotvornih ekonomskih i trgovinskih kontakata između EU i Ruske Federacije. Neki priželjkuju i da se vrati na tzv. business as usual u odnosima sa Moskvom.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 13. JUNA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Post Views: 99

Originalni tekst