Radomir Raka Mari je bio menader Bijelom dugmetu, a jednom prilikom je estradni mag ispriao ta se sve deavalo iza kulisa.

Raka Mari je par decenija prisutan na estradnoj sceni, anjegove uspehe kao menadera, koji je stajao iza najveij koncerata ikad odranih na ovim prostorima, niko jo nije nadmaio.

Kako je dolo do saradnje sa Goranom Bregoviem?

– Ja sam upoznao Gorana preko naeg prijatelja Perice Stojanovia. On je tada bio bubnjar u Parnom Valjku i svirao je sa Indeksima. On se znao sa Goranom i tako je dolo do te saradnje koja traje malte ne i dan danas. Ovo Dugme koje radi Goran sada sa trubama, to mi se ne svia. Ne ide mi Bijelo dume sa trubaima, tako da kad neto ima radimo. Ta saradnja traje skoro 50 godina.

Krenuli ste, da kaemo ni iz ega, jedan stari kombi i elje za uspehom.

– Taj stari kombi jedino sam ja znao da vozim i niko vie. Niko nije imao ni vozaku. Samo dva mesta je imao, ja sam vozio, a oni su se menjali na svakih 100 kilometara. Ili Goran, ili Zoran, ili Bebek. Sedeli su pozadi u kombiju na blatobranu, tamo bismo montirali neke sunere, da bude mekano. U to vreme na primer Ljubljana-Sarajevo, to je u to vreme bilo 8 sati, 10 sati vonje. Putovanja. Pa stani, ponu da pue, pukne guma, pa nikad ne doe do Ljubljane. U to vreme to je bilo tako…

Foto: Insajder

U to vreme Bjelo Dugme je bio pravi zemljotres za Ex Yu?

– Da, tako poinje, to je prvi neki korak, kasnije ve dolaze vozai, dolaze sponzori sa divnim kombi vozilima, i onim specijalnim koje smo imali, gde smo mogli da spavamo, jako brzo je to dolo. Kree, apsolutno sve.

Kreu i problemi, odnosno glavobolje za vas. Koliko je bilo teko da se sauvaju svi ti lanovi benda, od ena, od publike, od fanova, i ta konkurencija koja u tom trenutku nije ba bila presrena i radosna to je jedan bend toliko harao po bivoj Jugoslaviji?

– Konkurencija nije bila neka, orba je bila aktuelna, i Yu grupa. Dobro, Dugme je tu bio jedan level vei od ostalih i onda je rastao sve vie i vie. Pa bilo je problema normalno, sa lanovima benda, Ipe je bio mlad, nismo mogli da ga obuzdamo. To je bilo u poetku, kasnije dolaze drugi problemi s drugim pevaima, sa Tifom, to su bile muke, da ree vene od muke, ta mi je radio – priznao je Raka i dodo:

Foto: Insajder

– Voleo je te poroke, tako da sam ga morao paziti, gde e biti, ta e biti posle koncerta, kada e lei, obilazio sam ga da ne pobegne negde, da ne ode u ivot. Traio sam ga po kafanama. U Vrcu seam se da sam ga traio. No 12 sati, ja krenem u obilazak da vidim da li su svi legli. Vidim da ga nema u sobi. Vrac, pono, nigde nita nema sve je zatvoreno. Ja izlazim iz hotela, naiem na neki taksi pitam vozaa: „Ima li da radi, neka kafana neto“, kae: „Ima gore, na vrh uke vrake neka kafana koja radi“. Ja se uputim tamo, izlazim iz taksija, ujem: „Lipe cvatu“, ja ulazim, imam ta da vidim. Tifa na stolu, peva, oko njega su svi pijani mukarci.

Da li je bilo tee sauvati Tifu od poroka ili Gorana Bregovia od pomahnitalih devojaka?

– Ma sa Goranom nikad nije bilo problema, samo sa Tifom je bilo problema.

Foto: Insajder

Kako je dolo do toga da Bijelo Dugme promeni ak tri pevaa?

– Prva promena sa Bebekom se desila tako to je trebalo da se ide na snimanje novog albuma i Bebek je uvrteo sebi u glavu da se bez njega ne moe. I poeo je sa priom nekim oko novca i traio je neke cifre od mene i Gorana da mu damo. Goran mi je tada rekao: „Slobodno mu reci da nam ne treba“. I ja sam bio u fazonu kako ne treba kada nam treba, a Goran je insistirao da nam ne treba. Podsetio sam ga da treba da se snima album, i on je nastavljao po svom da samo treba da ga otpustim, tako da mu kaem. Takoje i bilo – priznao je menader, pa nastavio:

– I meni Goran kae posle toga kako ima neki mali u Divljim jagodama da je jako dobar, da vidim sa njim. Tako sam ja prvo bio u kontaktu sa Alenom. Oni su u to vreme imali planove, eleli su da rade album u Londonu, mislili su da e napraviti neku svetsku karijeru. Uglavnom, on je odgodio saradnju sa nama. I doli smo u neki orsokak. Ja sam malo preko muziara svih sa kojima sam bio u kontaktu doao do Tife. Preporuili su mi ga. I ja odem, naem Tifu. Pitam ga jel bi iao na probu da vidi to i to, kod Gorana, kae hoe. Zovnem ja Gorana, doao Tifa, Goran uzeo gitaru kae: „Ajde ovo, ajde ono“, i na kraju ga Goran prihvati. I tako je ostao Tifa.

Foto: Insajder

Taj Tifin problem sa alkoholom ga je dovodio do ludila?

– Da dovodio je do ludila Gorana taj Tifin problem sa alkoholom. Nije mogao da peva par puta. Goran je znao da peva umesto njega da ga pokriva sa glasom. Alen je dve godine kasnije video da nema nita od te svetske karijere koju su poeli u Londonu. I kad sam ga pozvao, odmah je pristao i eto, on je ostao zadnji kao peva.

Veina ljudi je mislila da do ponovnog okupljanja Dugmeta nikada nee doi to zbog toga to su znali pozadinu odnosa lanova tog benda to zbog injenice da je Goran ve otpoeo samostalnu karijeru. U kom trenutku ste shvatili da do tog koncerta moe da doe?

– Pa vidi, sve vezano za povratak Bjelog dugmeta to je sve moja ideja. I moji dogovori sa njima, i moje finansiranje celog projekta. Naao sam sponzora pa sam onda krenuo. eleo sam da se ponovno okupimo. Goran, je bio zauzet strano, on ima po 150 koncerata i dan danas zakazano i treba odvojiti to neko vreme za probe i sve to. Nekako smo uspeli da organizujemo probe. ak je bio momak jedan koji je svirao gitaru sa Goranom koji je kada Goran nije radio sa bendom.

Foto: Insajder

– Bio je, samo problem sa Bebekom da li e on da pristane. I on je pristao za neki veliki novac da doe. Seam se, Goran me je pitao koliki je to novac? Rekao sam mu koliko trai i kada je uo rekao mi je da nam Bebek ne treba. Ja sam mu rekao da ne mogu to da radim, da radimo ta tri koncerta velika, a da nemamo sva tri pevaa. Odluio sam da platim Bebeka i platio sam ga debelo, tri puta vie nego sve ostale zajedno. I tako smo doli do koncerata.

Da li je istina da Vas je Bebek tuio nakon tih koncerata i da je traio jo novca?

– Jeste, jeste istina. Poto je Mjuzik starimao ekskluzivno pravo na snimanje svega toga, i ja sam posle koncerta objavio ive albume, odmah me je tuio. Poto mi nije potpisao ugovore, ja sam njemu dao pare ovako na ruke, na nevieno, bez ugovora. Mogao je da ne doe. Prethodno sam mu slao ugovore, i svaki put je bilo kao nije tu, otiao je u Livno, kod tasta, ja mu poaljem tamo onda ne potpie. Ali je doao, radio, ali mislim da je on to radio sve svesno, da bi kasnije nas i tuio, to sam zakljuio po onome to se je desilo na sudu.

Foto: Insajder

– Naplatio se odlino, dobio me je na sudu. On je zahtevao cifru od nekih sto hiljada evra, na sudu je eleo da obmane sudiju iao je na sentimentalnost kao da ne potrauje taj novac za sebe nego za svoju decu.

Koliko je bilo teko drati tu neku zdravu atmosferu meu njima, budui da znamo da su odnosi meu lanovima beenda bili zategnuti?

– Nije bilo teko, oni su doli iz interesa, doli su za pare, normalno, a ako ne radi nee dobiti pare. Ja sam im stavio penale za te probe, za te koncerte, pa hoe hoe, nee ne mora. Lako sam se ja sa njima dogovorio jer sam dobar sa svima njima bio. Jedno to sa Bebekom, posle toga, tih koncerata, me je iznenadilo jako, zna, da tui, da trai kada nije on autor, zna se ko je autor, ije su pesme sve, nego se on pravio pametan.

Haos u Hrvatskoj zbog pesme za Evroviziju: Komije odale priznanje Srbiji, ove rei odjeknule regionom

sledea vest

Originalni tekst