Foto: EPA/SRĐAN SUKI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je preksinoć da su teški dani pred Srbijom i najavio da će uskoro upoznati građane sa svim izazovima koji predstoje.

O tome su, osim regionalnih i ruskih medija, izvestili i pojedini svetski mediji.

Američki Njuzvik (Newsweek) piše da je predsednik Srbije na društvenim mrežama objavio poruku o neodređenoj pretnji njegovoj zemlji, što je izazvalo komentare o tome da li je reč o umešanosti u predstojeći sukob.

Vučić se često hvalio svojim odnosom sa Vladimirom Putinom i odbijao je da uvede sankcije Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu. Moskva je i glavni saveznik Srbije u protivljenju nezavisnosti svoje bivše pokrajine Kosovo”, piše Njuzvik.

“Alarmantna poruka predsednika Srbije o predstojećem sukobu na Balkanu”, naslov je Grčkog reportera.

Ovaj medij piše da je Vučić upozorio na potencijalnu konfrontaciju objavivši na društvenim mrežama sumornu poruku o neidentifikovanoj pretnji njegovoj naciji.

“Čudna aluzija dolazi mesecima nakon što su srpski militanti napali grad na severu Kosova, ubivši četiri osobe. Napad, koji se dogodio u septembru prošle godine, bio je tempiran na „neviđeno“ gomilanje srpskih snaga u blizini granice sa Kosovom, saopštila je tada Bela kuća”, piše Grčki reporter (Greek Reporter).

Kako podsećaju, Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, ali Srbija to odbacuje i smatra Kosovo autonomnom pokrajinom.

“Dok preko 100 zemalja priznaje Kosovo kao nezavisno, Srbija ne. Prošle nedelje Vučić je nagovestio mogućnost da Srbija istupi iz Saveta Evrope (SE) ako Kosovo dobije članstvo”, dodaje, između ostalog, Grčki reporter.

“Alarmantna objava predsednika na društvenim mrežama izaziva misteriju u Evropi” piše američki Dejli bist (Daily Beast).

“Vučić nije ponudio pojašnjenje o svom upozorenju”, piše Dejli bist i podseća na izjavu koju su ranije dobili od ambasadora Kosova u SAD, koji je istakao da je zabrinut da Srbija nastoji da podstakne nasilje i destabilizuje region, dok Rusija raspiruje vatru iza kulisa kako bi sprečila integraciju Balkana sa Zapadom.

“Vučićevo nejasno upozorenje Srbima dolazi nakon što je visoki predstavnik UN najavio promene izbornog procesa u Bosni i Hercegovini ranije ove nedelje. Milorad Dodik, lider Republike Srpske, samoproglašene srpske republike u Bosni, ocenio je tu najavu kao neprikladnu”, navodi, između ostalog, Dejli bist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst