RAT u Ukrajini – 794. dan. Ruske trupe napadaju ukrajinske železničke linije kako bi poremetile isporuku američkog oružja frontu, poziva se „Rojters“ na izvor iz Kijeva. Pentagon najavljuje novu kupovinu PVO oružja za Ukrajinu u vrednosti od šest milijardi dolara. Operacija u Ukrajini će se, pre ili kasnije, završiti uspehom Rusije, a Evropa i Rusija će morati da se dogovaraju kako dalje, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

РАТ У УКРАЈИНИ: Погођена Нова Каховка, има погинулих; Украјина се користи као полигон за тестирање наоружања

Foto MO Rusije

Ukrajina gađala Novu Kahovku

Ukrajinska vojska gađala je Novu Kahovku i tom prilikom su poginula dva civila, a dva su ranjena, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Istorija primene tenkova „abrams“ protiv Rusije potvrđuje teoriju da se Ukrajina koristi kao poligon za testiranje različitog naoružanja članica NATO, rekao je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.

– Za zapadne zemlje, zemlje NATO, Ukrajina je potrebna kao poligon za testiranje različitih vidova naoružanja, razradu taktike. I tenkovi ‘abrams’ su u glavnom korišćeni iz istih razloga i onda su shvatili da su u sadašnjoj fazi neefikasni. Očigledno je da će revidirati njegovo naoružanje, oklop i naravno taktiku primene – rekao je Kimakovski.

Podsetimo, AP je nedavno objavio, pozivajući se na američke vojne zvaničnike, da je Ukrajina prestala da koristi te tenkove jer su se pokazali kao ranjivi usled delovanja ruskih dronova.

U ruskim napadima oštećene četiri termoelektrane

DTEK, najveća ukrajinska privatna energetska kompanija, saopštila je da su u ruskom raketnom napadu pogođene njene četiri termoelektrane.

– Neprijatelj je ponovo masovno granatirao ukrajinske energetske objekte – navodi se u saopštenju DTEK-a.

– Oprema kompanije je ozbiljno oštećena. U ovom trenutku radnici pokušavaju da otklone posledice napada.

Kompanija je saopštila da ima žrtava, ali nije navela druge detalje.

Od 22. marta, ruske snage su pojačale svoje bombardovanje ukrajinskog elektroenergetskog sektora, skoro svakodnevno napadaju termo i hidroelektrane i drugu energetsku infrastrukturu.

Ukrajina je izgubila oko 80 odsto proizvodnje iz termoelektrana i oko 35 odsto hidroenergetskih kapaciteta, kažu zvaničnici.

Uprkos blagom prolećnom vremenu poslednjih nedelja, Ukrajina se suočila sa deficitom električne energije i vlada je morala da uvede planirana isključenja struje u nekoliko regiona i da se okrene hitnom uvozu električne energije.

Komandant ukrajinskih vazdušnih snaga rekao je da je PVO oborila 21 od 34 ruske rakete ispaljene tokom noći.

Oboreno 68 ukrajinskih dronova

Ruska PVO je tokom noći oborila 66 ukrajinskih dronova iznad Krasnodarskog kraja i dva iznad Krima, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Činkuin o stradalim francuskim plaćenicima

Bivši francuski obaveštajac Nikola Činkuini izjavio je da je u ruskom napadu na strane plaćenike u Harkovu januara ove godine likvidiran i određeni broj francuskih agenata.

– Rusija je 16. januara izvela napad na napušteno porodilište u Harkovu, preuređeno za potrebe stranih vojnika. U saopštenju se navodilo da su većinu činili Francuzi i da je ubijeno oko 60 ljudi. Došao sam do zaključka da se radi o agentima francuske vlade – rekao je Činkuini.

On je dodao da su francuske vlasti priznali pogibiju svega nekoliko Francuza u Ukrajini i to samo zbog pritiska medija.

Podsetimo Činkuini je objavio spisak od 75 francuskih državljana koji su ubijeni, ranjeni ili su se vratili u zemlju nakon što su učestvovali u ratu na strani Kijeva.

Napadi na vojni aerodrom 

Oružane snage Rusije izvele su napad na skladište sa municijom na vojnom aerodromu Martinovka u Nikolajevskoj oblasti, rekao je za Sputnjik koordinator ilegalaca u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Lebedev ne isključuje mogućnost da je Kijev planira da sa tog aerodroma pokrene nove napade na ruske regione i Krim.

Kijev: Ruski udari na energetska postrojenja u tri regiona

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko kaže da su ruskom napadu na tamošnja energetska postrojenja u tri regiona, oštećena oprema i ranjen najmanje jedan radnik.

Galuščenko je objavi na Telegramu dodao da su ruski udari bili usmereni na oblast Dnjepropetrovska u centralnoj Ukrajini i zapadne regione Lavov i Ivano-Frankivsk.

SAD obezbeđuje „patriot“ Ukrajini

SAD će Ukrajini obezbediti rakete „patriot“, u okviru paketa dodatne vojne pomoći u vrednosti od šest milijardi dolara, saopštio je Pentagon.

Rusija cilja na ukrajinsku železnicu

Rusija cilja ukrajinske železničke linije vazdušnim udarima kako bi poremetila isporuku američkog oružja frontu i zakomplikovala vojnu logistiku, rekao je izvor iz kijevske obaveštajne službe Rojtersu.

„Abrams“ se povlači sa ratišta

Unian javlja da Ukrajina povlači tenkove „abrams“ sa ratišta jer ne mogu da ih zaštite od napada dronova.

Evakuisane dve civilne bolnice u Kijevu

Kijev je evakuisao dve civilne bolnice zbog navoda šefa bezbednosne službe beloruskog KGB-a da su u njima smešteni vojnici, što je izazvalo strah od vazdušnog napada.

Stoltenberg i dalje ima nadu da Ukrajina može da dobije rat

U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Ukrajina i dalje može da dobije rat protiv Rusije, ali da bi saveznici morali više da se angažuju kako bi Kijev dobio podršku koju mu je Alijansa obećala.

Micotakis ne šalje Ukrajini ništa

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je za grčku televiziju Skai da Grčka neće poslati Ukrajini ni „patriot“ ni S-300, uprkos evropskim zahtevima. Ističe da im je vojna oprema neophodna radi sopstvene odbrane vazdušnog prostora.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVAC – Pogledajte snimak borbenog zadatka lovca Su-34

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst