Združena taktička vežba s bojevim gađanjem „Vihor 2024“ održana je danas na Privremenom poligonu „Pešter„, prenosi RTS.

Prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva, po tvrdnjama Ministarstva odbrane, „Vihor 2024“ predstavlja jednu od najvećih i najsveobuhvatnijih vežbi koje izvodi Vojska Srbije.

Vežbi je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, a tu je bio i general-major Ozkan Ulutaš, komandant Kfora koji je stigao na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića.

Pored njih prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije Miloš Vučević, Bratislav Gašić, Ivica Dačić, Nikola Selaković, Goran Vesić, Slavica Đukić Dejanović, Tomislav Momirović, Tomislav Žigmanov, Darija Kisić, Milan Krkobabić, Danica Grujičić, Đorđe Milićević, Mihailo Jovanović, Zoran Gajić i Novica Tončev.

Takođe, prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, zvaničnici iz Crne Gore Andrija Mandić i Milan Knežević.

Vežba se izvodi na osnovu direktive predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, s ciljem daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica Vojske Srbije za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbenih operacija, navelo je Ministarstvo odbrane.

Među sredstvima koja su učestvovali na vežbi našli su se tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, „miloš“, „lazar 3“, MRAP, samohodna haubica 155 mm „nora B52“, modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa „oganj“ i vozila „hamvi“. Na vežbi su angažovani i avioni „mig 29“, modernizovani „orao“, „supergaleb G-4“, helikopteri Mi-35M, Mi-17, H-145M, „gama“ i transportni avioni CASA C-295 i An-26.

Vežba „Vihor 2024“ je, između ostalog, prilika da se prikaže rad modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, među kojima su i izviđačka bespilotna letelica „pegaz“, dron malog dometa „vrabac“, naoružana bespilotna letelica kratkog doleta „senka“, kiler-dron „osica“, naoružani dron „obad“, kao i naoružani mini-kvadrikopter „komarac“.

Predsednik Aleksandar Vučić, u obraćanju posle vežbe, čestitao je na uspešno izvedenoj vežbi i istakao da bi naša vojska u budućnosti trebalo tako da izgleda.

„Moramo da se oslobodimo principa tri brigade i ovo je način na koji bi trebalo to da izgleda u budućnosti. Tako ćemo organizovati vojsku“, poručio je Vučić.

Ono što se danas videlo je mnogo nove tehnike, kaže Vučić, navodeći nove tenkove, više tipova dronova.

Zadovoljan je što su dobar posao obavili i dronovi privatnih kompanija. „Na dobrom smo putu da stvorimo industriju dronova, koja će moći da podmiri potrebe VS“, istakao je Vučić.

„Ovo je sve novo u odnosu na vreme od pre deset godina“, naglasio je predsednik.

Nakon Vučića se obratio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je pripadnicima Vojske Srbije čestitao uspešno izvedenu vežbu.

„Veoma je važno da iz Republike Srpske znamo i posmatramo sposobnost Vojske Srbije da očuva zemlju, njen teritorijalni potencijal i integritet, način života, kao i da obezbedi slobodu za koju se svi zalažemo“, istakao je Dodik.

Naglasio je da Srbija pokazuje sposobnost da na svim poljima napreduje, te da segment osposobljavanja i odbrane nije zapostavljen, što i ova vežba pokazuje.

„Napredak koji Srbija pokazuje može da raduje i ljude u Srbiji, a i nas u Republici Srpskoj“, rekao je Dodik.

Združena taktička vežba „Vihor 2024“ počela je 8. aprila i trajaće do 21. aprila.

Post Views: 29

Originalni tekst