Sporadično čak i najbitniji političari Hrvatske citiraju replike kultnih srpskih filmova iz YU perioda. Premijer Andrej Plenković, koji uglavnom ignoriše Srbiju ili se njom sa izvesnom nadmenošću bavi samo kad mora, ipak je tamo 2019. citirao repliku iz „Ko to tamo peva“ – „Pravila su pravila“, kada je obrazlagao zašto Vulinovim vojnicima (tada je Aleksandar Vulin bio ministar odbrane) nije bilo dopušteno da odu u Jasenovac na komemoraciju. To je bila afera oko zaustavljanja grupe pitomaca Vojne gimnazije i kadeta Vojne akademije, u pratnji njihovih oficira, na granici Srbije i Hrvatske, koji su krenuli prema Jasenovcu kako bi prisustvovali obeležavanju Dana jasenovačkih novomučenika.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović više citira srpske filmove od Plenkovića: u toku kovid krize citirao je replike iz srpskog filma „Variola vera“. U tom filmu o epidemiji velikih boginja u Titovoj Jugoslaviji imate takođe neki krizni štab koji formira država i oni zovu kao stručnu pomoć starog profesora koji je jedini od struke u karijeri video velike boginje. On im govori šta da rade, a oni mu odgovaraju: „Gospodine profesore, mi smo vas pozvali jer vas cenimo, ali odluku će preuzeti politika.“ I tako je i bilo, rekao je tada Milanović i dodao da je slična situacija u Hrvatskoj. Pre neki dan u Vela Luci, gde je bio povodom dana te hrvatske opštine, Milanović je još jednom žestoko opleo po konkurentskom HDZ-u i kao metaforu iskoristio film „Ko to tamo peva“: Tamo te seljačine (HDZ) idu autobusom „firme Krstić’“ iz Splita i kupuju doktorate.

Kakve se paralele još mogu napraviti između Hrvatske i Srbije povodom Milanovićeve poslednje političke ofanzive: da je Ustavni sud Hrvatske dozvolio Milanoviću da kao predsednik države učestvuje u izbornoj kampanji kao kandidat za premijera (a što mu je inače zabranio), to bio bio presedan koji bi naprednjaci u Srbiji mogli da navode kao primer. Jer, šta bi u odnosu na takav Milanovićev dvostruki izborni angažman, bilo to što Vučić kao predsednik države samo „pozajmljuje“ ime svojoj stranci za parlamentarne i lokalne izbore, odnosno i za ponovljene beogradske. Ovako, hrvatski Ustavni sud je istakao da Milanović, obavljajući funkciju predsednika, ne sme učestvovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, te je dao jasno upozorenje da mora dati ostavku na mesto predsednika ako želi učestvovati na parlamentarnim izborima. To je već odluka koju naprednjaci ne mogu da koriste propagandno kao primer. Milanović smatra da je hrvatski Ustavni sud pod kontrolom HDZ-a. Neko bi pitao, da li više nego srpsko pravosuđe pod kontrolom SNS?

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 28. MARTA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 637

Nedeljnik 637

Post Views: 41

Originalni tekst