STRADALO je 19 osoba, uništeno oko 900 kuća, proterano 4.000 Srba, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira. Danas, 20 godina kasnije, Srbija obeležava sećanje na Pogrom 2004. godine – golgotu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i bestijalno iživljavanje Albanaca koji su, mučki, udarili na nevini goloruki narod, njihove domove i pravoslavne svetinje.

СРБИМА ЦРТАЈУ НОВЕ МЕТЕ Обележавање Мартовског погрома на КиМ: Владика Теодосије -  Циљ насилника био да нас заувек протерају (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D. Zečević

U jedanaest sati u manastiru Gračanica je episkop raško prizrenski Teodosije služio parastos Tu je i episkop Ilarion u manastiru.

Pored velikog broja građana u prepunoj crkvi i manastriskom dvorištu parastosu bili su tu i predstavnici Kancelarije za Kim i Srpske liste. Građani su potom od manastira ka domu kulture krenuli noseći bele ruže, u znak sećanja na ubijene Srbe u martovskom pogromu.

Ispred instalacije „MISSING“ u dvorištu Doma kulture Gračanica položene su bele ruže, znak sećanja na nevino stradale Srbe.

Zatim je u dvorištu Doma kulture Gračanica otkriven spomenika ubijenima u pogromu 17. marta 2004 godine. Spomenik je rad akademskog vajara Branislava Ristića.

Na otkrivanju spomenika je govorio Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

– Danas je nemoguće da ostanemo ravnodušni prema roditeljima koji su svedočili smrt svoje dece i supruga koje su uzgubile muževe – poručio je Ristić. Konačno, nemoguće nam je da ostanemo duhovno i emotivno mirni, kada se u sećanje vrati paljenje svetinja. Kidisanje na neke od najbitnijih izvora duhovnosti i srpskog identiteta. Sva ta sećanja, osećanja i te misli, od pre 20 godina, iznova u nas unose nemire zbog onog što je bilo i u jednakoj meri u odnosu na ono što može da se desi.

Zbog toga je, istakao je direktor  Muzeja žrtava genocida, važno da u čitavom narodu i nama negujemo sabornost i saglasje. Da negujemo saosećanje, plemenitost, solidarnost i dostojanstvo, što jedino i priliči potomcima naših svetih predaka.

Svečana akademija u Domu kulture

U podne je u Domu kultiure počela Akademija. Himnu „Bože pravde“ izveo je Hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Lapljeg sela. Prisutnima se obratio vladika Teodosije.

Foto: D. Zečević

– Oni koji su nevino postradali u ovom pogromu uvek će biti u našem srcu. Bolne slike porušenih svetinja i oskrnavljenih grobova zauvek će ostati u našem sećanju – poručio je vladika Teodosije. – Cilj nasilnika bio je da se Srbi zauvek proteraju sa ovih prostora. A danas, izjave koje dolaze iz Prištine ne samo da su protiv zdrave svesti, već i crtanje nove mete Srbima. Ovakvim jednostranim pristupom kosovske vlasti još dublje utiču i produbljuju nepoverenje. A nastavljanje pritiska na naš narod sve više ukazuje na ciljeve onih koji su pokrenuli i podržali martovski pogrom.

Vladika je poručio da, bez obzira na sve poteškoće, moramo da ostanemo hrabri kao naši preci. Da čuvajući ljudsku čast, čuvamo naše Kosovo i Metohiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst