Nova ekonomijadanas 12:06

Sponzorstvo kao pozajmica: Trgovci oružjem, firma GIM tužila i naplatila dug od KK Partizan od 3,6 miliona dinara 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaški klub Partizan završio je na sudu zbog toga što nije vratio pozajmicu uzetu od aktera „afere Krušik“ – kompanije GIM, povezane sa bivšim ministrom Nebojšom Stefanovićem, piše Nova ekonomija.

Radi se o dva nenamenska zajma ukupne vrednosti 3,6 miliona dinara koje KK Partizan nije vraćao, zbog čega je GIM pokrenuo i dobio sudski postupak, a klubu je naloženo da vrati dug sa pripadajućim kamatama.

Predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović rekao je za Novu ekonomiju da je pozajmica zapravo trebalo da bude sponzorstvo, jer je vlasnik GIM-a Goran Todorović bio član Upravnog odbora KK Partizan od 2017. do 2021. godine.

„On je kao član Upravnog odbora imao obavezu da uplati sponzorstvo u klub. On je uplatio pozajmicu umesto da uplati sponzorstvo, i to se vuklo, nije konvertovana pozajmica u sponzorstvo, i kad je istekao mandat – on je potraživao klubu taj novac“, rekao je Mijailović.

Kako je kazao, sa Todorovićem se pregovaralo da se pozajmica „pretvori u sponzorstvo, kao što je prvobitno bilo i dogovoreno“, ali vlasnik GIM-a to nije želeo. Usledila je i tužba.

Ostoja Mijailović ističe da je klub vratio pozajmice pre nego što je stiglo izvršenje.

„Kad je sud presudio, pre nego što je krenulo izvršenje, mi smo vratili pozajmicu. Pozajmice su vraćene u celosti i regulisani su međusobni odnosi“, rekao je on.

Preduzeće GIM postalo je poznato javnosti kada je otkriveno da je Branko Stefanović, pokojni otac bivšeg ministra Nebojše Stefanovića, kao predstavnik firme posredovao u sklapanju poslova prodaje oružja.

U vreme kada su pozajmice ugovorene, državu je uveliko potresala afera u kojoj je otkrivena povlašćena uloga pojedinih firmi (među kojima je i GIM) u poslovima oko prodaje naoružanja iz Srbije u inostranstvu, o čemu je pisao BIRN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. april 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.

– Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

Originalni tekst