„Dijabetes nije i ne sme biti prepreka da ostvarujete vaše snove!“, ovom porukom je pre 30 godina otvoren prvi kamp za decu obolelu od dijabetesa u Srbiji. Te 1994. godine, kompanija Novo Nordisk organizovala je prvi letnji kamp u Mitrovcu na Tari, u želji da pomogne deci da se suoče sa svojom bolešću i shvate da je moguće voditi kvalitetan život i sa dijabetesom, uz redovnu kontrolu, odgovarajuću terapiju, pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost. Na tom putu od prvog dana u kampovima podršku i savete deci pružaju lekari, medicinske sestre, psiholozi, pedagozi, nutricionisti i treneri. Ovakvi kampovi su neprocenjivi za mališane, ne samo zato što na jednom mestu mogu da saznaju sve o svojoj bolesti, dobiju praktične savete, već i zato što mogu da se druže i razmenjuju iskustva sa svojim vršnjacima koji prolaze kroz iste životne izazove.

Kao i pre tri decenije, tako i danas, jedan od ključnih ciljeva kampova jeste da se deca sa dijabetesom osnaže da prihvate svoje stanje i razumeju da ono nije prepreka za ostvarenje najvećih ličnih ambicija. Zato, hajde da im pomognemo da svoje snove ostvare!

Šetajte i prikupljate korake za decu sa dijabetesom uz pomoć besplatne aplikacije „Otvori plavi krug“, koja je deo istoimenog projekta, posvećenog prevenciji i borbi protiv dijabetesa kroz fizičku aktivnost. Ove godine zajednica „Otvori plavi krug“, kojoj mogu da pristupe svi zainteresovani za zdrave životne navike i šetnju, posvećena je mališanima sa dijabetesom. Zajednički cilj svih koji šetaju uz aplikaciju je da do 30. juna zabeleže 100.000 kilometara. Kada se cilj ispuni aktiviraće se donacija kompanije Novo Nordisk i tako podržati dva najznačajnija letnja kampa za decu sa dijabetesom, koja organizuju Dijabetološki savez Srbije i Savez društava za borbu protiv šećerne bolesti.

Šetnja sa aplikacijom „Otvori plavi krug“ ove godine dobija još više na značaju jer je posvećena najmlađima sa dijabetesom. Imate motiv više da izađete u prirodu, uključite aplikaciju i pružite korak, ne samo za svoje već i za zdravlje dece sa dijabetesom!

Post Views: 40

Originalni tekst