Basiru Diomaje Faje je novoizabrani predsednik Senegala, koji je na izborima nastupio kao kandidat opozicije. Njegov vrtoglavi uspon slika je i prilika turbulentnog perioda u senegalskoj politici, koji je mnoge uhvatio nespremne.

Za Basirua Diomaje Fajea je malo njih znalo pre godinu dana. Proveo je 11 meseci u zatvoru zajedno sa svojim saveznikom i moćnikom Usmane Sonkom, da bi se zatvorski dani iznenada prekinuli nedelju dana uoči predsedničkih izbora, prenosi N1.

Sada „gospodin Čisti“, kako ga zovu, mora da prione na posao i izvrši reforme koje je obećao. „Metodičan“ i „skroman“ su reči koje se često koriste da opišu nekadšnjeg poreznika, a sada izabranog predsednika Senegala, koji je u ponedeljak proslavio 44. rođendan.

Faje s ponosom ističe svoje odrastanje na selu, na koje se, prema sopstvenim rečima, vraća svake nedelje kako bi obrađivao zemlju. BBC piše da njegova ljubav i poštovanje prema selu idu ruku pod ruku s nepoverenjem prema elitama i političkom establišmentu Senegala.

„Nikada nije bio ministar ili državni službenik, tako da kritičari ističu njegov nedostatak iskustva. Ali, sa Fajove tačke gledišta insajderi koji su vodili državu od 1960-ih napravili su katastrofalne greške“, rekao je za BBC analitičar Alijun Tajn.

Na vrhu njegovih proklamovanih prioriteta su borba protiv siromaštva, nepravde i korupcije. Za vreme rada u Ministarstvu finansija on i Sonko su osnovali sindikalnu radnu grupu za borbu protiv mita i korupcije.

Diomaje Faje je najmlađi izabrani predsednik u istoriji Afrike. Od njega je mlađi predsednik Burkine Faso, ali on na čelo države nije došao na izborima, već državnim udarom. Faje ima dve supruge. Sa prvom, koja mu je i bliska rođaka, ima četvoro dece, dok sa drugom nema dece.

Raskid veza s Francuskom

Poručio je da se sporazumi o gasu, nafti, ribolovu i odbrani moraju ponovno pregovarati kako bi bili povoljniji za senegalski narod. On najavljuje eru „suvereniteta“ i „raskida“, što se posebno odnosi na veze s Francuskom.

Novoizabrani predsednik Senegala kaže da će odustati od vrlo kritikovane valute CFA franak, koja je vezana za evro i koju podržava bivša kolonijalna sila Francuska. On želi da je zameni novom senegalskom ili regionalnom zapadnoafričkom valutom, iako to neće biti lako.

„Za početak će morati da se suoči s realnošću budžeta… Ali vidim da ima mnogo ambicija“, rekla je za BBC bivša premijerka Aminata Toure, koja je bila na čelu vlade za vreme mandata odlazećeg predsednika Makija Sale.

Jačanje nezavisnosti pravosuđa i otvaranje radnih mesta za mnogobrojnu omladinu takođe su ključni prioriteti novog predsednika. „Ni jednom od toga predsednik Sali nije posvetio veliku pažnju i to ga je sustiglo“, dodaje bivša premijerka Toura.

Ona nije jedini visoki funkcioner koji je podržao 44-godišnjeg kandidata opozicije. To je uradio i bivši predsednik Abdulaje Vade samo dva dana pre izbora, koji su održani u nedelju 24 marta.

To je neverovatan obrt za Fajea koji je poslednjih 11 meseci proveo u zatvoru pod optužbom za pobunu, a još mnogo godina pre toga u senci svog saveznika Sonkoa, navodi BBC.

Dvojac Faje i Sonko

Basiru Diomaje Faje je najavljen u februaru kao kandidat takozvanog „Plana B“, koji će zameniti harizmatičnog opozicionog vatrogasca Usmanea Sonka.

„Čak bih rekao da ima više integriteta od mene“, rekao je ponosno Sonko.

Obojica su osnovali sada raspuštenu stranku Pastef, obojica su poreznici i obojica su se našli u zatvoru prošle godine pod optužbama za koje su rekli da su politički motivisane.

Sonko je na kraju osuđen za dva prekršaja, što je značilo da mu je zabranjen pristup izborima, pa se umešao Faje.

„Basiru sam ja“, rekao je Sonko nedavno pristalicama. „To su dve strane istog novčića“, slaže se kolega iz Pastefa Moustafa Sare.

To je dovelo do kritika da je Faje samo „predsednik na papiru“. Analitičari kažu da nije tako, ali da bi odnos dvojice političkih saveznika mogao da dovede do novog stila vođstva.

“Možda će uspostaviti tandem i odvojiti se od hiperpredsedničkog modela svemoćnog šefa države.

Sonko je naravno neosporni vođa Pastefa – ikona, čak… ali njih dvojica su imali dinamiku saučesništva i tajnog dogovora“, kazao je analitičar.

Nekada davno Faje nije želeo da ima nikakve veze s politikom. Jedan od njegovih heroja je pokojni senegalski istoričar Čeik Anta Diop, čiji se rad smatra pretečom afrocentrizma. Obojica se smatraju levičarskim promoterijam pan-afrikanizma.

Kada su u ponedeljak stigli prvi rezultati koji pokazuju da Faje pobedio, ljudi u glavnom gradu Dakaru slavili su trubeći sirenama i pevajući uz glasnu muziku.

Reakcija međunarodnih tržišta bila je manje radosna, a senegalske dolarske obveznice pale su na najniži nivo u poslednjih pet meseci. Novinska agencija Rojters navodi da su ulagači zabrinuti da bi Fajeovo predsedništvo moglo da ukine politiku zemlje koja je povoljna za poslovanje.

„Izabravši me, senegalski narod odlučio je da raskine s prošlošću. Obećavam da ću vladati ponizno i transparentno“, rekao je novinarima Faje.

Izbori su prvobitno trebalo da se održe prošlog meseca, ali ih je Sal odložio samo nekoliko sati pre početka kampanje, što je izazvalo protest opozicije i demokratsku krizu. Većina kandidata imala je vrlo malo vremena za pripremu pošto je određen novi datum izbora, a sam Faje imao je nešto više od nedelju dana pošto je pušten iz zatvora.

Originalni tekst