U TIRANI se danas odrava prvi samit Ukrajina – Jugoistona Evropa na kom se oekuje uee brojnih politikih lidera.

  -  :      ,        (/)

Foto: Printskrin

Zejednika konferencija za medije Rame i Zelenskog

U Tirani je u toku konferencija za medije premijera Albanije Edija Ramei predsednik Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Foto: Printskrin

Zajednika fotografija

Uesnici dananjeg samita u Tirani napravili su zajedniku fotografiju.

Foto: Printskrin

Dolazak lidera

Na Samit u Tiranu stigli su i Jakov Milatovi, Andrej Plenkovi, Maja Sandu i drugi gosti.

Stigao predsednik Vui

Predsednik Srbije Aleksandar Vui stigao je danas na samit Ukrajina-Jugoistona Evropa gde su ga saekali premijer Albanije Edi rama i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Foto: Printskrin

– Naporan dan je pred nama, ozbiljne i vane poruke, trebalo bi da razgovaramo sutra i o programu rasta i o jedinstvenom evropksom tritu, danas da ragovaram sa predsednikom Zelenskim. Za nas veoma vane i ne uvek lake teme. Nisu stvari tako jednostavne kao to vama izgledaju.Ada li u sresti Plenkovia i ta u da razgovaram, sigurno neu da razgovaram o tome kakvog je kvaliteta smoki ili krem bananice- rekao je Vui.

– Imamo vie predloga deklaracije, celu no to ve traje. Videemo. Ja mogu samo da kaem da u se drati naela i principa koje je Savet za nacionalnu bezbednost usvojio pre dve godine – rekao je Vui.

Rama se sastao sa Zelenskim u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisali su danas u Tirani sporazum o saradnji koji, prema njihovim reima, jaa i unapreuje prijateljstvo izmeu Albanije i Ukrajine. Sastanak je odran u Raminom kabinetu,

Tom prilikom Zelenski je odlikovao Ramu najviim odlikovanjem „Orden kneza Jaroslava Mudrog“, a Rama je Zelenskom poklonio knjigu svojih umetnikih dela.

Foto: Printskrin

To je prva poseta Zelenskog Albaniji, a Rama ga je doekao ispred svoje rezidencije.

Nakon tog sastanka, Zelenski i Rama uestvovae na samitu Ukrajina-Jugoistona Evropa.
Prema objavljenom dnevnom redu, oekuje se da e Rama i Zelenski odrati uvodne govore, a potom i sastanak iza zatvorenih vrata.

Foto: Printskrin

Samit e biti zakljuen njihovom zajednikom konferencijom za novinare.

Foto: Printskrin

Ministar spoljnih poslova Albanije Igli Hasani je poeleo dobrodilicu i svom kolegi, ministruspoljnih poslova Ukrajine DmitruKulebi.

Foto: Printskrin

– Imali smo veoma dobre razgovore o jaanju bilateralnih veza i negovanju dinaminog partnerstva izmeu naih zemalja. Uverio sam svog kolegu u vrstu podrku predsedniku Zelenskomi evroatlantskimaspiracijamaUkrajine, ukljuujui nau posveenost pomoi u naporima za rekonstrukciju, napisao je Haseni na mrei Iks.

Zelenski stigao na Balkan

Foto: Printskrin

„Velika je ast ugostiti predsednika Zelenskog u Tirani. Ovo je kljuni trenutak za unapreenje bilateralnih veza i solidarnost sa Ukrajinom u njenoj herojskoj borbi protiv ruske agresije“, napisao je Hasani na platformi X.

Zelenski e u sredu uestvovati na Samitu za Ukrajinu i Jugoistonu Evropu, gde e biti prisutni i lideri nekoliko zemalja Zapadnog Balkana.

Preporuujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst