Srpska dizajnerka je u intervjuu za Informer govorila je o svom brendu, dolasku „Luj Vitona“, planovima, ali i o privatnom životu.

Suzana Perić (52), poznata dizajnerka decenijama je u poslu koji joj je mnogo toga lepog doneo, ali je dobijala i nepristojne ponude. Ona za Informer govori o nedelji mode u Parizu kojoj je prisustvovala, ali i o privatnom životu. 

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Nedavno ste se vratili iz Pariza. Kako se Francuzi udvaraju ženama?
– Kada dođete na jednu od najvećih svetskih modnih manifestacija, kao što je Nedelja mode u Parizu, fokus vam je na tome da date najbolje od sebe, ima malo prostora za takvu opservaciju. Ali kako je Pariz moja omiljena boravišna destinacija, može se steći utisak o uvažavanju žene kao celokupnog ljudskog bića.
Da li ste tokom karijere dobijali nepristojne ponude od nekih moćnika?
– U mom životu posle Tifaninog tate bio je određen broj ljubavnih partnera, ali su nam emocionalna i profesionalna sfera bile strogo odvojene. Što se tiče „nemoralnih ponuda“, nisu me zaobišle, ali ja dolazim iz porodice gde su samosvest, moralne i etičke norme inkorporirane u mene, tako da su brzo odustajali.
Od svakog muškarca s kojim ste bili dobijali ste verenički prsten. Šta je nedostajalo da biste se nekome zavetovali na vernost do kraja života?
– Tačno je da je u mom životu bilo nekoliko dubljih partnerskih odnosa koji su bili obeleženi prstenom, ali očito to nije bilo dovoljno za zavetovanje do kraja života.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Da li trenutno imate partnera ili ste sami?
– Često koristim sintagmu da biti sam ne znači biti usamljen. Ponosim se svojom samostalnošću, ali mi pažnje i ljubavi ne nedostaje.
Izgledate bolje nego pre 20 godina, otkrijte nam tajnu.
– Mnoge mlade i lepe žene kroz kolektivnu identifikaciju i „robovanje lepoti“ samo ulažu u svoj vizuelni identitet, povinujući se promenljivim estetskim trendovima, i gube ono što je najbitnije, a to je stvarni identitet. Zdrav način života me je pratio kroz ceo život, a to isključuje sve ono što ugrožava zdravlje, a forsira sve ono što omogućava vitalnost. Izdvojila bih antistresni odnos prema životnim situacijama, zdravu ishranu i fitnes.
Izjavili ste da vam smeta kada čujete da se Srbi hvale dolaskom modnih kuća LV, „Guči“… Zbog čega?
– Ta rečenica je izvučena iz konteksta koji je imao šire značenje. Ja sam srećna što mi postajemo zemlja za koju najveći svetski brendovi procenjuju da postoji nivo modne svesti i kulture, kao i da je ekonomski nivo dostigao referentnu tačku i da će biti statistički dovoljan broj koji će to moći konzumirati. Ono što je moja zamerka je idolartija i nekritična glorifikacija stranih bredova zbog „brendomanije“, a da se ne obraća dovoljno pažnje na sam kvalitet koji nude i domaći brendovi.

Foto: Marija Timotijević

 

Čije robne marke vi najviše volite da nosite i na koje ste se svetske etikete ugledali kada ste kreirali brend SP?
– Kada sam studirala u Diseldorfu, predmet modnog profila su bili veliki modni brendovi, pa sam tako na praksi u Italiji bila u direktnom kontaktu sa svetskom modnom industrijom. U to doba, pre dvadesetak godina, u ekspanziji su bili „Prada“ i DG, koji su se probijali i tražili svoje mesto pored „Versaćea“, „Gučija“, „Šanela“ i „Lagerfelda“. Ipak, moja modna ikona do danas je Koko Šanel. U mom ormanu nikada nije nedostajala mala crna haljina.
Gde vidite sebe i vaš brend za 10 godina?
– Ako smem sebi dozvoliti pozitivnu projekciju, vidim i sebe i svoj brend kao prezentera srpske visoke mode koja postaje prepoznatljiva i akceptirana na svetskom nivou. Nadam se da će ova moja vizija dobiti poverenje i podršku društva u kojem živim, koja ni do sada nije izostajala.

Foto: printscreen RTS

 

Aleksandar Vučić je najbolje stilizovani političar

Ne krijete da podržavate predsednika Aleksandra Vučića i politiku koju on zastupa?
– Ne da ne krijem nego se ponosim time! Retko i na svetskoj sceni neko ima privilegiju da ima predsednika koji ima takav kvalitet i da je toliko nesebično posvećen svojoj državi i svom narodu. Ako objektivno sagledate sve uspehe i razvoj Srbije u poslednjoj deceniji, nećete moći da zanemarite njegov doprinos ekonomskom razvoju, ali i političkom statusu i sigurnosti naše zemlje. Što se tiče modnog aspekta, naš predsednik je jedan od najbolje obučenih i modno profilisanih državnika. Njegov doprinos je u prepoznavanju, forsiranju i podržavanju kvaliteta u svim sferama, pa tako i u modnoj industriji.

Suzana Perić osvojila Pariz! Svojom modnom revijom u 'Gradu svetlosti' ponovo ostavila sve bez daha! (FOTO)

sledeća vest

Originalni tekst